Af - 22/01-14 11:13; Opdateret: 22/01-14 16:50

Ekspert om Ukraine: Vi står foran blodige dageEkspert om Ukraine: Vi står foran blodige dage

Demonstranter og ukrainsk politi har braget sammen siden søndag aften. Ekspert frygter undtagelsestilstand og nedslagtning af oppositionen.

storybild

En uidentificeret, men død mand, er i dag blevet fundet i en bygning nær en plads, hvor sammenstød mellem politi, sikkerhedsstyrker og demonstranter fandt sted i nat. To andre demonstranter er også officielt erklæret døde i morges. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Tre døde, hundredvis af sårede demonstranter og flere end 30 skadede journalister. Men alt tyder på det bliver værre.

Det vurderer senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier og Ukraine-ekspert Karsten Jakob Møller, som frygter at den værste vold stadig er i vente de kommende timer og dage.

- I 2004 bebrejdede Ruslands Vladimir Putin den daværende ukrainske præsident, at han ikke lod sikkerhedsstyrkerne gribe ind og sætte en stopper for protesterne i forbindelse med den orange revolution. Det har den nuværende præsident, Viktor Janukovitj lært af, så jeg mener, der er al mulig god grund til at frygte, at han snart erklærer undtagelsestilstand og således også kan sætte militæret ind mod demonstranterne

Sker det, er Karsten Jakob Møller ikke i tvivl om, at konsekvenserne bliver yderligere blodige:

- Flere vil formentligt blive slået ihjel. Og eftersom oppositionspolitikerne har tabt kontrollen over de frustrerede demonstranter det blive meget blodigt og voldeligt fra nu.

Urolighederne eskalerer: Dødstallet stiger
Urolighederne eskalerer: Dødstallet stiger

Ifølge Karsten Jakob Møller er det ikke spor tilfældigt, at urolighederne optrappes nu:
- Præsidenten har i sidste uge underskrevet en lovpakke efter russisk mønster, som blandt betyder demonstranterne kan straffes op til 15 år. Det vil sige, at såvel demonstranter som oppositionspolitikerne fra nu risikerer store fængselsstraffe. Putin har i længere tid sagt, at demonstrationerne bør bremses, og da Janukovitj er på hans lønningsliste, så lytter han han jo nok til det.

*link

LÆS OGSÅ: Uro i Ukraine: 50 aktivister anholdt i Kijev

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt Ronaldo-show og NI mål: Real...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Kærligheden brast: Her er Sarah...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx