Af Ritzau - 21/10-16 19:39

FN's Menneskeretsråd vil granske volden i AleppoFN's Menneskeretsråd vil granske volden i Aleppo

Undersøgelseskommission skal se nærmere på konflikten i Aleppo og udpege de ansvarlige, fastslår råd.

storybild

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al Hussein, som var med ved mødet i Genève fredag via videolink, fordømmer de "forbrydelser af historiske proportioner", der foregår i det østlige Aleppo. (Billede: Reuters/Denis Balibouse)

FN's Menneskerettighedsråd vil have indledt en undersøgelse af volden i den syriske by Aleppo.

Et flertal af medlemmerne i rådet stemte fredag for en resolution, som i skarpe vendinger kritiserer det syriske styres offensiv i den oprørskontrollerede, østlige del af Aleppo.

Resolutionen fordømmer også "terrorhandlinger" udført af Islamisk Stat og andre militante grupper i den syriske konflikt.

Rusland var ifølge det russiske nyhedsbureau Tass blandt de syv lande, der stemte imod resolutionen i det 47 medlemmer store FN-råd. Rusland er nært allieret med den syriske præsident Bashar al-Assads styre og er med til at bombe Aleppo.

Det russiske medlem af menneskerettighedsrådet, Aleksej Goltjaev, mener ifølge nyhedsbureauet AFP, at kritikken af Rusland og Syrien er "ynkelig".

Med resolutionen opfordrer FN's Menneskerettighedsråd til, at FN's eksisterende undersøgelseskommission for Syrien (COI) foretager en "omfattende og uafhængig særundersøgelse" af begivenhederne i Aleppo.

COI skal også sætte navn på de ansvarlige bag de mest alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Aleppo.

Al-Assads regering har gentagne gange afvist at lade efterforskere fra COI få adgang til Syrien. Alligevel har undersøgelseskommissionen offentliggjort flere rapporter, der dokumenterer alvorlige krænkelser af menneskerettighederne.

Resolutionen kræver uhindret adgang til civile, der har brug for hjælp. Den fordømmer blandt andet, at udsultning af civile bruges som et våben i krigen.

Ifølge John Fisher fra organisationen Human Rights Watch vil teksten sende en klar besked om, at ulovlige angreb på civile må stoppe, og at de skyldige vil blive holdt ansvarlige.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al Hussein, indledte mødet i Genève fredag med at fordømme de "forbrydelser af historiske proportioner", der foregår i det østlige Aleppo.

Omkring en kvart million mennesker menes at være fanget i den østlige del af Aleppo, der er belejret og bombes af syriske og russiske fly.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx