21/09-13 08:25

Avis: USA udløste A-bombe - tæt på udslettelseAvis: USA udløste A-bombe - tæt på udslettelse

En hydrogenbombe, som var meget kraftigere end Hiroshima-bomben, eksploderede næsten i USA, skriver Guardian.

storybild

En hydrogenbombe, som var meget kraftigere end Hiroshima-bomben, eksploderede næsten i USA, skriver Guardian. (Billede: Polfoto)

USA var nær en grufuld katastrofe i 1961, da en atombombe fra det amerikanske luftvåben var tæt på at detonere i delstaten North Carolina.

Det skriver avisen The Guardian på baggrund af en hidtil hemmeligstemplet rapport om hændelsen, der fandt sted i nærheden af byen Goldsboro i januar 1961.

LÆS OGSÅ: Borgmester: Det var som en atombombe

Her kom et bombefly af typen B-52 i problemer på en rutineflyvning. Flyet endte med at styrte ned, men forinden var to hydrogenbomber fra lasten faldet mod jorden. Ifølge The Guardian opførte en af bomberne sig derefter nøjagtigt, som den ville gøre i en krigssituation.

Det vil sige, at faldskærmen åbnede sig, og den udløsende mekanisme blev aktiveret. Samtidig fungerede tre ud af fire sikkerhedsafbrydere ikke ordentligt.

Men det gjorde den fjerde heldigvis, og det forhindrede hydrogenbomben i at eksplodere og katastrofen i at indtræffe, skriver avisen.

LÆS OGSÅ: Frygt for atomkrig: Forbereder test af a-bombe

Det radioaktive nedfald fra bomben ville have truet millioner af menneskeliv i storbyerne Washington, Baltimore, Philadelphia - og endda så lang væk som New York.

260 gange så kraftig som Hiroshima
Hydrogenbombens sprængkraft vurderes at være 260 gange kraftigere end den atombombe, som lagde den japanske by Hiroshima øde i august 1945.

Det er allerede kendt, at B-52-bombeflyet styrtede ned i 1961, men USA's regering har gentagne gange afvist, at atomarsenalet skulle have bragt amerikanske liv i fare.

Det er ingeniøren Parker Jones fra Sandia National Laboratories, som skrev den indtil nu fortrolige rapport om ulykken ved Goldsboro. Han skrev den otte år efter hændelsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Traditionsklub tilbage i Superligaen...
bt.dk
Pippa Middleton stjal billedet til...
bt.dk
Tidligere skovrider med...
bt.dk
Medie: Prins Charles fik gæster til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx