25/10-17 01:29; Opdateret: 25/10-17 02:09

Honolulu indfører bøder for smartphone-fokuserede fodgængereHonolulu indfører bøder for smartphone-fokuserede fodgængere

Det kan nu koste fodgængere i Honolulu en bøde på 220 kroner, hvis de kigger på mobilen, når de krydser gaden.

storybild

Honolulu har vedtaget en lov, der forbyder fodgængere at kigge ned i elektroniske enheder, når de krydser byens gader. Scanpix/Kimihiro Hoshino/arkiv

Honolulu. De fleste ved, at det kan være farligt at kigge på sin smartphone, mens man krydser gaden.

Nu er en amerikansk by skredet til handling mod tendensen, der i stigende omfang koster fodgængere livet.

Således har politikere i byen Honolulu på øen Hawaii godkendt en lov, der trådte i kraft onsdag. Loven forbyder fodgængere at kigge ned i elektroniske enheder, når de krydser byens gader.

Honolulu anses som den første større by i verden, der vedtager et sådant forbud. Det skriver The New York Times.

Forbuddet betyder, at politiet har mulighed for at udskrive bøder på op til 35 dollar - svarende til cirka 220 kroner - til personer, der krydser gaden med øjnene rettet mod smartphonen.

- Dette er en milepæl i lovgivningen, og forbuddet sætter baren for sikkerhed højt, siger Brandon Elefante, der er byrådsmedlem i Honolulu, og ham der står bag lovforslaget, til The New York Times.

I USA er antallet af dræbte fodgængere steget med ni procent til 5987 i 2016. Det er det højeste antal siden 1990 ifølge føderale tal.

En årsag til dette kan være den kraftige stigning i brug af smartphones, der betegnes som "en hyppig kilde til mental og visuel forstyrrelse".

Det konkluderer en rapport fra den Washington-baserede organisation for vejsikkerhed Governors Highway Safety Association.

- Jeg gør det selv, siger Charles Chan Massey, administrerende direktør i firmaet Synaxis Meetings & Events.

Han fortæller til The New York Times, at han bruger tiden, når han går til og fra møder, til at ringe og skrive sms'er og e-mails.

- Mange mennesker gør det. De ved, at det er risikabelt, men de gør det alligevel. De overbeviser sig selv om, at "denne her sms er meget vigtig", siger han.

Der findes endnu ikke nok talmateriale på området, der direkte kan knytte distraherede fodgængere sammen med skader og dødsfald, men det synes at være et globalt problem.

Det fortæller Dr. Etienne Krug fra afdelingen for skadesforebyggelse i Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Eksempelvis er personer, som sms'er, mens de går, fire gange mere tilbøjelige til at udsætte sig selv for fare end andre.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Akavet afvisning: Se hvad der sker,...
bt.dk
Myndighederne advarer: Voldsomt...
bt.dk
Præster modsiger kendt debattør: Nej,...
bt.dk
X Factor-vinderne er tilbage fra USA:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx