Af Ritzau - 09/03-17 15:02; Opdateret: 09/03-17 16:03

Løkke om EU-samarbejdets fremtid: Demokrati er noget bøvlLøkke om EU-samarbejdets fremtid: Demokrati er noget bøvl

Det er besværligt at være medlem af EU, siger Lars Løkke Rasmussen som reaktion på debat om EU's fremtid.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltager torsdag og fredag i et topmøde i Bruxelles. (Billede: Scanpix/John Thys)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkender, at EU-samarbejdet er udfordret af landenes forskelligheder. Ikke desto mindre mener han, at unionen har sikret store fremskridt - også for Danmark.

- Vi har skabt et samarbejde, som har de udfordringer, at vi er 28 - desværre snart 27 - lande, som insisterer på at være vores egne lande. Det ønsker vi at stå vagt om, siger statsministeren ved sin ankomst til et topmøde i Bruxelles.

EU-samarbejdet og dets fremtid har på det seneste været til debat i Bruxelles. Særligt har Storbritanniens afsked med unionen sendt rystelser gennem kontinentet.

Lars Løkke Rasmussen mener imidlertid, at projektet er værd at kæmpe for. Også selv om det til tider er besværligt.

Blandt andet peger han på, at Europas indre marked har sikret 500.000 danske arbejdspladser. Også EU-landenes samarbejde i håndteringen af flygtninge er ifølge statsministeren værd at fremhæve.

- Det er blandt andet takket være samarbejdet, at vi i januar i Danmark havde det laveste antal asylansøgere i syv år. Samtidig er samarbejdet også noget bøvlet noget. Men demokrati er noget bøvl, siger ministeren.

EU-Kommissionen offentliggjorde i sidste uge en hvidbog med fem mulige veje videre frem for EU-samarbejdet.

En af modellerne er et EU i endnu flere hastigheder, mens andre modeller både peger på mere og mindre EU. Det er et oplæg til diskussion på et nyt topmøde i Rom senere i marts.

Danmark har endnu ikke et entydigt bud på, hvilken form EU i fremtiden bør tage. Men Lars Løkke Rasmussen bemærker, at Danmark allerede i dag gør brug af et EU i flere hastigheder.

- Jeg repræsenterer selv et land, som har været storforbruger af fleksibilitet med en stribe undtagelser. Det er selvfølgelig noget rod, hvis man ser på effektivitet, siger Løkke.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx