24/10-17 11:29

Østrigs konservative forhandler med FrihedspartietØstrigs konservative forhandler med Frihedspartiet

Den konservative Sebastian Kurz indleder regeringsforhandlinger med det højrenationale Frihedsparti.

storybild

Vinderen af Østrigs valg, det konservative parti ÖVP under ledelse af Sebastian Kurz, indleder koalitionsforhandlinger med det højrenationale Frihedsparti, FPÖ. Scanpix/Georg Hochmuth

Wien. Vinderen af Østrigs valg, det konservative parti ÖVP under ledelse af Sebastian Kurz, vil indlede koalitionsforhandlinger med det højrenationale Frihedsparti, FPÖ.

Det siger Kurz i en erklæring tirsdag, hvormed han tager et skridt frem mod at bringe det indvandrerkritiske parti tilbage i regering, efter at det har været i opposition i over 10 år.

Kurz var med til at sikre det konservative parti en klar sejr med 31,5 procent af stemmerne, men det har brug for en koalitionspartner for at kunne danne regering og få kontrol over parlamentet.

Kun to partier har pladser nok til at sikre ÖVP et flertal: Socialdemokratiet SPÖ og Frihedspartiet.

- Jeg har besluttet at invitere FPÖ's leder, Heinz-Christian Strache, til koalitionsforhandlinger, siger Kurz, som tilføjer, at han har en "god plan B" om en mindretalsregering, hvis disse forhandlinger ikke fører til en regeringsdannelse.

Den 31-årige Kurz, der er afgående udenrigsminister, har ført valgkamp på en stærkt indvandrerkritisk linje.

Iagttagere har hele tiden ventet, at han vil forsøge at danne regering med det højrenationale parti, som fik 26 procent af stemmerne.

FPÖ er afdøde Jörg Haiders gamle parti.

- Det er vores chance for at skabe ægte forandringer i dette land, sagde Kurz på valgaftenen til begejstrede tilhængere ved partiets valgfest.

Socialdemokratiet SPÖ, der var i koalition med de konservative i den afgående regering, fik 26,9 procent af stemmerne og blev det næststørste parti.

Kurz' konservative gik frem med 7,6 procentpoint i forhold til valget i 2013.

Socialdemokraterne ligger nærmest uændret i forhold til seneste valg.

Den store taber blev De Grønne, som fik blot 3,9 procent og ikke klarer sig over spærregrænsen. Nedturen står i stærk kontrast til partiets position i det gamle parlament med over 12 procent af stemmerne.

Kurz, som bliver den yngste regeringsleder i Europa, har ligget i toppen af meningsmålingerne siden maj.

Han gik til valg på en kritisk linje over for indvandring og østeuropæiske arbejdere i Østrig. Blandt andet skal integrationsydelsen sættes ned, mener han.

/ritzau/dpa

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny tendens inden for dating? Jeg går...
bt.dk
Prins Nikolai klar til helt nyt liv...
bt.dk
Tidligere spindoktor med...
bt.dk
Politiet leder efter denne bil: Mand...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx