Af - 14/04-17 14:25

Ikke en skrøne: Derfor ligner du og din partner hinandenIkke en skrøne: Derfor ligner du og din partner hinanden

Er det en skrøne, eller er der noget om det?

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet øverst: 6 ting kærestepar på Facebook skal stoppe med NU

Der er i mange år blevet talt om, at man kommer til at ligne sin partner, når man bliver gammel. Ofte er der i hvert fald både fysiske og mentale træk hos ægtepar, der kan fremkalde tankerne. Men det viser sig, at der kan være noget om snakken.

Videnskabsportalen EurekAlert, der hører under American Association for the Advancement of Science, skriver, at ny forskning peger på, at folk er blevet mere tilbøjelige til at vælge en partner, som har lignende gener.

Forskere fra universiteter i Pennsylvania, Boston og Californien har undersøgt, at folk indtil for relativt få år siden typisk fandt en partner, der kom fra samme område. Manglende evne til at rejse langt gjorde, at man gik på kompromis med, hvem man endte sammen med. Det betød samtidigt, at man ofte delte nogle forfædre forholdsvis tæt på.

Det har betydet, at der samtidigt er blevet udviklet en lighed i generne hos folk, der kommer fra det samme samfund.

Forskerne har undersøgt parringsmønstre hos beboere i byen Framingham i Massachusetts, USA. Her har man undersøgt 879 pars stamtræer, hvilket gav resultatet, at folk med samme etniske baggrund oftest fandt sammen. Og parringsmønstrene gav efterfølgende bevis for, at parrene var genetisk mere ens, end man ellers ville forvente.

Områdets beboere havde forfædre, der henholdsvis var fra Nordeuropa og Sydeuropa, mens andre havde oprindelse i den ashkenaziske jødedom. Folk havde generelt set valgt partnere med samme oprindelse, og det har fået generne til at udvikle sig i samme retning.

Undersøgelsen bakker dermed op om pointen, at ældre ægtepar i dag kan ligne hinanden, og man har været tilbøjelig til at se noget velkendt i sin partner, som har vist sig senere hen. Som tiden dog er skredet frem, er folk blevet mere tilbøjelige til at søge partnere, der kommer fra andre samfund.

Den fulde undersøgelse er publiceret hos PLOS Genetics og kan læses her.

LÆS OGSÅ: Det er IKKE en skrøne: Hunde ligner deres ejere

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peps trofæ-samling er indledt: City...
bt.dk
Absurd målfest i Brøndby: BT uddeler...
bt.dk
Christian Stadil om bortvist...
bt.dk
Line Baun Danielsen erkender: Her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx