29/10-14 06:15

Huse skyllet væk i Norge - fjeld står stadigHuse skyllet væk i Norge - fjeld står stadig

Voldsom regn skaber problemer flere steder i Norge. 1294 meter højt fjeld er muligvis længere fra et kollaps.

Kraftigt regnvejr skaber lige nu problemer flere steder i Norge.

Mens de flestes opmærksomhed har været rettet mod fjeldet Mannen i det nordvestlige Norge, er tre huse i byen Odda længere mod syd natten til onsdag blevet skyllet i elven Opo.

Flere huse vil efter alt at dømme også tabe kampen mod de kraftige regnmængder, der har fået elven til at gå langt over sine bredder i byen.

Lige nu: Drama i Norge - et spørgsmål om få timer før det skrider
Lige nu: Drama i Norge - et spørgsmål om få timer før det skrider

- Vandstrømmen er så stor, at den underminerer husene. Vi har evakueret over 30 personer, men heldigvis er ingen kommet noget til, siger indsatsleder Morten Kronen fra Hordaland politidistrikt til NTB.

En bus og en garage er også blevet ofre for vandmasserne, og en anden bus er i farezonen. Bussen står parkeret ved en benzinstation, og ifølge politiet overvåger brandfolk området i tilfælde af, at vandmasserne blotlægger de underjordiske brændstofstanke og starter en storbrand.

Forsker: - Jeg ville skynde mig at komme væk
Forsker: - Jeg ville skynde mig at komme væk

- Situationen er langt fra afklaret. Husene, som føres ned ad elven, vil snart blive stoppet af en lukket bro syd for Odda, og vi følger nøje med i situationen sammen med brandmyndighederne og civilforsvaret, siger Morten Kronen.

Situationen omkring det 1294 meter høje fjeld Mannen i Rauma, som der har været frygt for ville styrte sammen, er onsdag morgen uafklaret. Bevægelserne i fjeldmasserne tog voldsomt til natten til tirsdag og fortsatte i samme tempo det meste af dagen, men nu er intet sikkert.

- Efter et foreløbigt maksimum på bevægelserne tirsdag aften er hastigheden i bevægelserne aftaget lidt i nat, siger geolog Einar Anda til NTB tidligt onsdag.

Det skyldes ifølge geologen, at regnen er taget af i området i det nordvestlige Norge. Derudover medvirker lavere temperaturer til, at risikoen for et skred er mindsket.

Hvis det kollapser, ville det kunne få mere end 100.000 kubikmeter sten til at skride ned fra stor højde.

/ritzau/NTB

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mestrene spiller med musklerne:...
bt.dk
8-årig dreng er blevet fundet
bt.dk
Retoriker: 'Den her tale får...
bt.dk
Det plejer vi ikke at få at vide:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx