Af Maria Christine Madsen - 04/10-17 22:29

Ragnhild blev fundet død i fryser i 1999: Politiet kaldte det selvmord - ind til nuRagnhild blev fundet død i fryser i 1999: Politiet kaldte det selvmord - ind til nu

En norsk sag, der hidtil har været betragtet som en selvmordssag, får nu en ny vinkel.

storybild

Ragnhild Kamilla Sandvold blev 44 år. (Billede: Privatfoto )

Da den norske kvinde Ragnhild Kamilla Sandvold blev fundet død og nedfrosset i fryseren i sin lejlighed, konkluderede politiet, at der var tale om selvmord. Nu håber hendes søn, at statsadvokaten vil genåbne sagen, efter der er blevet gjort nye og interessante DNA-fund.

Det var i sommeren 1999, at Ragnhild Kamilla Sandvold blev meldt savnet fra sit hjem uden for Kristiansand.

Det skriver norsk TV 2.

Dagen efter fandt politiet den 44-årige mor til tre død i sin egen fryser. Rundt om hendes venstre håndled fandt man en snor bundet stramt. Spor på hendes krop og på snoren tydede på, at begge hendes hænder havde været bundet sammen, men at det var lykkedes hende at vriste den ene hånd fri.

Til trods for den mystiske snor på håndleddet blev sagen henlagt som selvmord af politiet.

Den beslutning har Ragnhilds familie lige siden kritiseret. Tidligere har familien til norske medier forklaret, at de mener, det er umuligt, at Ragnhild tog sit eget liv. Blandt andet fordi hun havde alvorlig klaustrofobi. Så alvorlig, at hun til tider ikke kunne holde ud at sove i sit eget værelse, men i stedet valgte sofaen i den større stue.

Familien mener derfor, det er helt usandsynligt, at Ragnhild frivilligt havde lagt sig ned i fryseren for derefter at lide en langsom død på grund af nedkøling og iltmangel.

En række andre mystiske omstændigheder peger ifølge familien også i retning af, at der ikke var tale om selvmord. Én af dem er, at der oven på fryseren stod en tom papæske. Det var muligt at åbne kummefryseren med æsken på låget, men det havde været nemmere at fjerne den først, skriver norsk TV 2.

Derudover var den 44-årige kvinde påvirket af medikamentet alprozolam, som er det aktive stof i det beroligende lægemiddel Xanor. Ragnhild kan derfor have været bevidstløs, før hun havnede i fryseren. Hun havde tidligere været pillemisbruger og havde forsøgt at tage overdoser, men da hun døde, var hun ude af sit misbrug, fortæller familien. De forklarer, at hun havde fået styr på sit liv og så lyst på fremtiden.

Under obduktionen sikrede norsk Rettsmedisinsk Institutt spor fra Ragnhilds krop, blandt andet hårstrå og spor fra hendes negle. Men sporene blev aldrig undersøgt nærmere, da sagen blev henlagt.

»Det er noget, du ikke kan sætte ord på. Du har bare lyst til at råbe, råbe, råbe. Der opbygger sig lidt vrede. Du bliver irriteret og ikke mindst skuffet over, at det er sådan i det norske system,« siger Ragnhilds ældste søn, Raymond Ingerseth-Sandvold, der var 20 år, da hans mor blev fundet død, til norsk TV 2.

Det eneste tekniske bevis, der er bevaret, var DNA fra snoren rundt om Ragnhilds håndled. Men det var først to år efter dødsfaldet, at det blev undersøgt. Man fandt DNA fra en mand, men datidens metoder var ikke gode nok til at finde ud af, hvem det tilhørte. Og sagen forblev henlagt.

Flere gange har Raymond forsøgt at få sagen genåbnet, uden at det er lykkedes.

Et lille gennembrud kom for tre år siden, da han kontaktede en pensioneret efterforsker fra Kripos (det norske kriminalpoliti, red.), Asbjørn Hansen, der i dag arbejder for tv-programmet 'Åsted Norge' (Gerningssted Norge, red.) på norsk TV 2.

Det førte til, at Asbjørn Hansen skrev en meget kritisk rapport om politiets arbejde, som blev sendt til politiet i Agder i foråret 2015. Politiet forklarede dog, at man ikke havde planer om at foretage en ny DNA-undersøgelse.

Afvisningen om at genoptage sagen klagede Raymonds bistandsadvokat over for to år siden. Efter klagen blev sendt til statsadvokaten, beordrede statsadvokaten, at politiet i Agder skulle foretage nye undersøgelser af det mandlige DNA-spor.

Det resultat ligger nu klart, skriver norsk TV 2.

Og det DNA-resultatet gør ifølge det norske medie noget meget interessant - nemlig at man kan udelukke mange mænd fra efterforskningen. Resultatet viser, at DNA'et kan kobles til én bestemt slægtslinje. Den kan dog omfatte mange mænd, lyder det.

Sønnen Raymond håber nu, at statsadvokaten vil bede politiet om at foretage flere DNA-undersøgelser. Om ikke andet håber han, at det fører til, at politiet indrømmer, de har lavet fejl i efterforskningen.

»At finde gerningsmanden vil være en bonus. Jeg ved, at det er en svær sag at arbejde på, fordi det er så mange år siden. Men det vigtigste for mig er at rense min mors navn for selvmords-stemplet. For hun begik ikke selvmord. Først når det sker, tror jeg, jeg vil få ro i sjæl og sind,« siger han til norsk TV 2.

Statsadvokatens afgørelse om sagens videre skæbne forventes at komme engang i oktober.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprins Frederiks ekskæreste i...
bt.dk
David Copperfield for retten i USA...
bt.dk
Skatteministeren afslører: Så dyrt...
bt.dk
Dansker bag banebrydende forskning:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx