Af Ritzau - 21/03-17 07:28; Opdateret: 21/03-17 09:38

Tidligere nordirsk IRA-leder Martin McGuinness er dødTidligere nordirsk IRA-leder Martin McGuinness er død

Martin McGuinness stod i årtier bag den væbnede kamp for at forene Nordirland med Irland.

storybild

Martin McGuinness, som var mangeårig leder af IRA og tidligere viceførsteminister, satte en stopper for 30 års væbnet konflikt i Nordirland og bragte gamle fjender i regering sammen. Han døde mandag, 66 år. (Billede: Scanpix/Adrian Dennis)

Tidligere viceførsteminister i det nordirske selvstyre og mangeårig leder af den irske republikanske hær, IRA, Martin McGuinness er død, 66 år. Det skriver Sky News.

McGuinness var i mange år en helt central person i den væbnede kamp i Nordirland, hvor de katolske republikanerne kæmpede med våben for at få den britiske provins tilbage under irsk styre.

Han voksede op i byen Derry. Her blev han allerede som 21-årig næstkommanderende i den lokale afdeling af det paramilitære IRA's kamp mod britisk styre.

McGuinness gik sammen med Gerry Adams, som ledede partiet Sinn Fein, sidst i 1990'erne aktivt ind i fredsforhandlingerne, der i 1998 førte til Langfredagsaftalen.

Aftalen satte en stopper for 30 års væbnet konflikt i Nordirland og bragte gamle fjender i regering sammen.

I 2007 blev den højtråbende og tidligere kompromisløse protestantiske præst Ian Paisley fra DUP-partiet provinsens førsteminister, mens katolske McGuinness blev hans viceførsteminister.

McGuinness trådte i januar tilbage fra posten som viceførsteminister i selvstyreregeringen. Det skete i vrede over de protestantiske unionister i DUP's håndtering af en energiskandale.

McGuinness' afgang førte til valg i utide i Nordirland.

Et af de stærkeste billeder på de nye tider i Nordirland var, da McGuinness gav hånd til den britiske dronning Elizabeth, da hun i 2012 var på officielt besøg i Irland.

Han beskrev selv mødet som "et stærkt signal om, at fredsmageri kræver stærke ledere".

Martin McGuinness har efter fredsslutningen selv flere gange talt om, at hans egen "krig er forbi".

- Mit job som politisk leder er at forhindre krigen, og det føler jeg meget stærkt for, har han sagt ifølge det britiske medie BBC.

Den britiske premierminister, Theresa May, lovpriser McGuinness for at have have spillet "en afgørende rolle for Nordirlands vej frem mod fred."

- Mens jeg aldrig vil kunne tilgive, hvad han foretog sig i den første del af sit liv, så spillede Martin McGuinness i sidste instans en afgørende rolle for at få IRA væk fra vold, siger hun.

BBC skriver, at McGuinness døde efter et kort sygdomsforløb med en sjælden hjertesygdom.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx