Af - 07/07-15 12:34; Opdateret: 07/07-15 13:07

Ryanair truer eksperterRyanair truer eksperter

Eksperter og fagfolk har fået besked fra Ryanair om, at de uden varsel kan få en retssag på halsen, hvis de igen udtaler sig om flyselskabet. Det skriver Avisen.dk.

storybild

Ryanair vil ikke finde sig i, at der sættes spørgsmålstegn ved sikkerheden ombord på koncernens fly. (Billede: Polfoto/Claude Paris)

Ryanair vil på ingen måde finde sig i, at der sættes spørgsmålstegn ved sikkerheden ombord på koncernens fly.

LO er klar til faglig blokade mod Ryanair
LO er klar til faglig blokade mod Ryanair

Mindst to eksperter og to fagfolk inden for luftfart har hver især fået brev fra Ryanair. Avisen.dk har en kopi af et af brevene, hvori Ryanair skriver:

"Vi gør opmærksom på, at hvis du fremsætter ærekrænkende påstande om Ryanairs sikkerhed - uanset hvor du gør det - vil vi indlede en retssag mod dig uden yderligere varsel."

Truslen om en ufrivillig tur i retten kommer i kølvandet på en høring 7. maj. Her havde en komité under Europa-Parlamentet bedt eksperter og fagfolk inden for branchen om at udtale sig.

Biludlejningsfirma stopper Ryanair-samarbejde
Biludlejningsfirma stopper Ryanair-samarbejde

Blandt modtagerne af brevet fra Ryanair er næstformanden for European Cockpit Association (ECA), som er en paraply-organisation for pilotforeninger i Europa.

Høringen i maj handlede om, at især lavprisflyselskaber som Ryanair bruger kringlede måder at få piloter på. Eksempelvis er det almindeligt, at piloter formelt set er selvstændigt erhvervsdrivende, hyret ind af vikarbureauet Brookfield for at flyve Ryanair-fly.

Sådan står du hvis din ferie rammes af Ryanair-konflikt
Sådan står du hvis din ferie rammes af Ryanair-konflikt

Den kringlede ansættelses-måde skaber bekymring for sikkerheden hos eksperter. Frygten er, at løst ansatte piloter blot for at få eller beholde arbejde flyver rundt, selv om de er syge eller sløje. Eller tager unødige chancer. Alt sammen påstande som Ryanair pure afviser.

Også minimum to videnskabsmænd, der har udarbejdet en undersøgelse blandt piloter i EU op til høringen i maj, har ifølge The Irish Times fået et trusselsbrev fra Ryanair. Det drejer sig om professor Peter Turnbull fra Cardiff Universitet i Wales og PhD-studerende Dirk Gillis fra Ghent Universitet i Belgien.

Ryanair vil ikke udtale sig om trussels-brevene og begrunder det med, at "man ikke udtaler sig om juridiske spørgsmål."

Men undersøgelsen blandt piloter, som Ghent Universitet stod bag, vil Ryanair meget gerne sige noget om.

Til Avisen.dk skriver en af selskabets talsmænd Ronan O'Keefe:

"Rapporten fra Universitet i Ghent er totalt vrøvl, da den er baseret på en anonym internet-undersøgelse, hvor der ingen beviser er for - eller der er taget skridt til at sikre - at enhver af deltagerne er piloter eller ansat i europæiske flyselskaber."

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Populær DR-vært stopper på program:...
bt.dk
Blachman straffer meddommer: 'Jeg vil...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Her er Medinas første ord efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx