Af Ritzau - 21/03-17 15:23; Opdateret: 21/03-17 15:47

Operaelskende kriminalinspektør Morse-forfatter er dødOperaelskende kriminalinspektør Morse-forfatter er død

Forfatter Colin Dexter skrev 14 romaner om kriminalinspektør Morse. Han gik bort tidligt tirsdag.

storybild

Den britiske forfatter Colin Dexter skrev i alt 14 romaner om kriminalinspektør Morse, der også blev lavet til en succesfuld tv-serie. (Billede: Scanpix/Svend Åge Mortensen)

Den britiske forfatter Colin Dexter, der står bag de populære romaner om kriminalinspektør Morse, er død tirsdag i en alder af 86 år. Det skriver BBC.

- Det er med umådelig sorg, at MacMillan må meddele, at Colin Dexter er gået fredeligt bort i sit hjem i Oxford denne morgen, oplyser forfatterens udgiver i en udtalelse.

Colin Dexter skrev i alt 14 romaner om kriminalinspektør Morse, der også blev lavet til en succesfuld tv-serie.

Og den nu afdøde forfatter var en inspiration for alle, der arbejdede med ham. Det siger Maria Rejt, der var Dexters sidste redaktør ved MacMillan.

- Hans loyalitet og selvudslettende humor skabte glæde hos mange.

- Han havde det skarpeste sind og det største hjerte, og hans vidunderlige romaner og historier vil være vidnesbyrdet på det i fremtiden, udtaler hun ifølge BBC.

Idéen til inspector Morse, med det hemmelige fornavn Endeavour, blev født på en familieferie i 1972, hvor Colin Dexter med konen Dorothy og parrets to børn var fanget indenfor på en regnvejrsdag.

I frustration over niveauet i de krimier, han havde medbragt på ferien, satte han sig til at skrive indledningen til en bog, der i 1975 blev udgivet som "Sidste bus til Woodstock" - første fortælling om Morse.

Den vrantne, melankolske og lettere pessimistiske Morse, er ifølge Dexter selv formet over forfatterens egen personlighed og præferencer; Morse elsker også opera og god whisky.

Netop opera og god whisky var noget af det, Colin Dexter fik bedre tid til, da han i 1999 gik på pension med udgivelsen af den sidste beretning om Morse "Den angerfulde dag".

Musikken blev spillet højt, da Dexter var tæt på døv.

Det var da også den manglende hørelse, der i første omgang tvang Dexter ud på en anden karrierevej end lægegerningen i 1966.

Frem til 1988 bestred han i stedet en administrativ stilling ved Oxford universitet trods succesen som forfatter.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx