28/10-17 15:08; Opdateret: 28/10-17 17:45

Afsat catalansk leder opfordrer til fredelig modstandAfsat catalansk leder opfordrer til fredelig modstand

Cataloniens afsatte leder, Carles Puigdemont, ønsker, at separatister skal være demokratisk opposition.

storybild

- Det er meget klart, at den bedste måde at forsvare de tiltag, vi har gjort indtil nu, er en demokratisk opposition til artikel 155, siger han i sin korte erklæring. Scanpix/Jordi Bedmar

Barcelona. Carles Puigdemont, der officielt er afsat som leder af det catalanske selvtyre, opfordrer til fortsat at arbejde for uafhængighed.

Det skal ske ved at optræde som en "demokratisk opposition".

Han beder i en erklæring på tv om, at borgerne på fredelig vis gør modstand mod regeringen i Madrid, der fredag overtog styringen af regionen ved at fyre Puigdemont og hans ministre.

- Det er meget klart, at den bedste måde at forsvare de tiltag, vi har gjort indtil nu, er en demokratisk opposition til artikel 155, siger han i sin korte erklæring ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Artikel 155 i den spanske forfatning giver den spanske centralregering ret til i en krisesituation at sætte selvstyret i de spanske regioner ud af kraft.

Den blev aktiveret, efter at det catalanske parlament ved en afstemning fredag erklærede Catalonien uafhængigt.

Carles Puigdemont har underskrevet sin erklæring som Cataloniens præsident. Det kunne antyde, at han ikke vil acceptere afsættelsen. Men han bekræfter tilsyneladende ikke dette i talen.

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, bryder sig ikke om erklæringen fra Puigdemont.

- Dette er meget alvorligt. Puigdemonts uansvarlighed har ingen grænser, skriver Rajoy på Twitter ifølge nyhedsbureauet dpa.

Regeringskilder i Madrid omtaler Puigdemont som ekspræsident, hvis handlinger skal vurderes af domstolene.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx