Af Ritzau - 23/10-16 17:32; Opdateret: 23/10-16 18:08

Hizbollah giver støtte til præsidentfavorit i LibanonHizbollah giver støtte til præsidentfavorit i Libanon

Støtten kan muligvis betyde, at Libanon igen får en præsident efter to år uden nogen på posten.

storybild

Libanons parlament skal i slutningen af denne måned stemme om, hvem der skal være præsident. Søndag erklærede Hizbollah sin støtte til general Michel Aoun. (Billede: Reuters/Mohamed Azakir)

I Libanon, der har været uden præsident i to år, siger lederen af Hizbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, at hans partimedlemmer vil stemme på general Michel Aoun til landets præsidentpost.

Libanons tidligere premierminister Saad al-Hariri har også formelt erklæret sin støtte til Aoun. De to er ellers tidligere politiske fjender.

- Inden for de seneste dage har der været en vigtig udvikling: en erklæring fra Hariri om hans støtte til at nominere Michel Aoun som præsident. Døren står nu realistisk set på vidt gab i forhold til et succesfuldt præsidentvalg, siger Nasrallah.

Saad al-Hariri er sunnimuslim og har længe været modstander af Michel Aoun, der er kristen og allieret med den shiamuslimske Hizbollah-bevægelse.

- Min beslutning om at støtte Aoun bunder i et behov for at beskytte Libanon, staten og folket. Men det er en beslutning, der afhænger af en aftale, sagde Saad al-Hariri før weekenden.

Han kaldte samtidig Aoun for "det eneste valg, der er tilbage".

Regeringskilder i USA siger, at de ser med forsigtig optimisme på udviklingen i Libanon, hvor den politiske hårdknude muligvis er ved at løsne sig.

Det libanesiske parlament skal i slutningen af oktober stemme om, hvem der skal være præsident.

Ved de tidligere afstemninger er det ikke lykkedes at samle det krævede flertal på to tredjedele bag en kandidat.

Præsidentposten skal ifølge reglerne udfyldes af en kristen maronit.

Hizbollah-bevægelsen i Libanon bygger sin ideologi på shiaislam. Den henter en stor del af sin støtte fra Iran, som også hjalp med at grundlægge bevægelsen i 1982. Formålet var at bekæmpe Israel.

Partiet og organisationen er lovlig i Libanon og har indgået i flere regeringer.

Hizbollah står dog på USA's og EU's terrorlister. Organisationen støtter Syriens præsident, Bashar al-Assad, både politisk og militært.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx