Af - 31/03-17 18:14

Hvis nogen ringer op, og siger dette, skal du lægge på ØJEBLIKKELIGTHvis nogen ringer op, og siger dette, skal du lægge på ØJEBLIKKELIGT

Folk bliver ringet op af svindlere, der siger 'Kan du høre mig'. Når de svarer, koster det dem dyrt.

Bildstrecke im Grossformat »
Klik dig gennem galleriet og se fem enkle råd til, hvordan du gennemskuer svindelwebshops, så du undgår at blive snydt, når du handler på nettet. Koster dine drømmesneakers 534,16 kroner i en webshop? Så skal du måske lige se lidt nærmere på butikken, råder kommunikationschef hos e-mærket, Toke Mølgaard til. Skæve beløb kan være tegn på, at prisen oprindeligt har været i en anden valuta - yen for eksempel - og så er blevet direkte omregnet. Det behøver ikke være et tegn på fup, men danske priser er normalt mere afrundende. Det heldige ved at bo i Danmark er, at sproget er svært at efterligne, og det er derfor tit let at se sprogfejl. Desværre står mange af fejlene i handelsbetingelserne, og dem bør man altid læse, siger Toke Mølgaard og understreger, at skæve priser kombineret med underlige sprogfejl bør få dine advarselslamper til at blinke. Du kan sagtens være heldig at finde gode tilbud på nettet og varer på udsalg, men virker prisen for god til at være sand, og er alle varerne i webshoppen meget billigere end normalt, så er der grund til at være på vagt, fortæller Toke Mølgaard. Indenfor det seneste halvandet år har vi set, at it-kriminelle køber udgåede .dk-domæner, fordi de gerne vil have fat i domæner med højt page-rank. Det svarer lidt til at få de bedste hylder i indkøbsmarkedet. Derfor skal man holde øje med, at der er en samklang mellem url-adressen og det, der bliver solgt i webshoppen, siger Toke Mølgaard. På billedet ses et eksempel på et domæne, der tidligere har været noget andet, som politiet har beslaglagt. Endelig kan man som forbruger se efter e-mærket, der betyder, at webshoppen er certificeret. På e-mærket.dk kan du også indgive en anmeldelse, hvis du er blevet snydt på en webshop eller synes, den virker mistænkelig, så kigger e-mærket nærmere på den, og inddrager politiet hvis det er nødvendigt.

En ny form for telefon-svindel koster folk dyrt blot ved at de siger ordet 'ja'.

Det skriver The Independent.

Den engelske Federal Communications Commission (FCC) advarer nu landets borgere imod svindelen, som er yderst udspekuleret, og har fået mange i nettet i både USA, England og andre engelsktalende lande.

21-årige Daniel blev udsat for elendig svindel: 'Han gik virkelig all-in'
21-årige Daniel blev udsat for elendig svindel: 'Han gik virkelig all-in'

Svindlerne ringer oftest op og siger frasen 'Can you hear me' (kan du høre mig) eller andre sætninger, som kan få opkaldets modtager til at sig 'ja' eller andre ord, som de kan bruge til deres lyssky forehavende.

De snu forbrydere optager nemlig samtalen, og kan efterfølgende bruge modtagerens svar som en stemmesignatur.

På den måde kan de forpligte offeret til dyre handler eller abonnementer, som kan være ekstremt svære at slippe ud af, skriver The Independent.

Tidligere kunne fupmagere ringe op og forsøge at lokke personlige informationer som PIN-koder og kontonumre ud af deres ofre.

Morten vågnede ved et brag: Samsungen sprøjtede som 'en nytårsfontæne'
Morten vågnede ved et brag: Samsungen sprøjtede som 'en nytårsfontæne'

Men nu er svindlen blevet så sofistikeret, at FCC har lavet tre meget stramme retningslinjer, som alle borgere opfordres til at følge for at undgå at blive ofre for det:

Tag ikke telefonen, hvis nummeret er skjult. Folk må indtale en besked

Hav som tommelfingerregel, at du ikke giver personlige oplysninger til nogen, som ringer til dig. Gør det kun, når du selv har ringet op

Hvis du tager et opkald, som virker mistænkeligt, så skriv nummeret ned


LÆS OGSÅ: Forsikringsselskaberne har fået nok: Danskerne svindler for milliarder

LÆS OGSÅ: Cyberkriminalitet: Sådan prøver kriminelle at stjæle fra dig på nettet

LÆS OGSÅ: Svindel med Dankort boomer

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Geggo afslører: Jeg er startet på en...
bt.dk
Legendarisk stjerne gør endelig comeback
bt.dk
Kronprins Frederiks ekskæreste i...
bt.dk
Politiet jagter mand med specielle...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx