24/04-14 19:24

Ekspert: Russisk militæraktion tættere på end nogensindeEkspert: Russisk militæraktion tættere på end nogensinde

Hændelserne i Østukraine, hvor separatister meldes dræbt, bringer russisk intervention tæt på, mener ekspert.

storybild

Hændelserne i Østukraine, hvor separatister meldes dræbt, bringer russisk intervention tæt på, mener ekspert. (Billede: Polfoto)

En russisk militær intervention i Ukraine kan være tæt på.

Det vurderer Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine, efter at ukrainske styrker torsdag indledte en operation i byen Slavjansk, hvor flere separatister er blevet meldt dræbt.

Rusland rasler med sablen nær Ukraines grænse
Rusland rasler med sablen nær Ukraines grænse

Aktionen fik hurtigt Ruslands præsident, Vladimir Putin, til at advare om, at det vil få konsekvenser, hvis den ukrainske regering har sat militæret ind mod dets egen befolkning, og torsdag eftermiddag iværksatte Moskva militære øvelser tæt på grænsen til Ukraine.

- Den her optrapning og antallet af dræbte kan være det, der har bragt en russisk militær intervention tættere på end nogensinde før. Om vi befinder os lige på kanten af den er svært at sige, men vi er i hvert fald i betænkelig nærhed af den, siger Claus Mathiesen.

Ukraine: Rusland skal stoppe trusler og afpresning
Ukraine: Rusland skal stoppe trusler og afpresning

Men Ukraine råder slet ikke over militære ressourcer, der kan måle sig med Rusland. Derfor bliver der formentlig ikke meget regulær kamp, hvis en russisk intervention bliver en realitet. Alligevel vil det få vidtrækkende konsekvenser, forklarer Claus Mathiesen.

- Ukraine vil næppe kunne stille forfærdelig meget op mod en russisk militær intervention, og i lyset af det bliver den formentlig heller ikke forfærdelig blodig.

Rusland udfører militærøvelser tæt på Ukraines grænse
Rusland udfører militærøvelser tæt på Ukraines grænse

- Den alvorligste følge af en sådan intervention, ud over de konkrete konsekvenser for Ukraine, er den alvorlige forværring af forholdet mellem Rusland og Vesten. Det vil ende i Kold Krigs-lignende tilstande, siger han.

Årsagen til den ukrainske militæraktion i Slavjansk vurderer Claus Mathiesen at være håbet om, at det vil få separatister i andre byer til at give op af sig selv.

Putin advarer Ukraine: Jeres handlinger får konsekvenser!
Putin advarer Ukraine: Jeres handlinger får konsekvenser!

Ukraines hær er på vej ind i Slavjansk
Ukraines hær er på vej ind i Slavjansk

- Der er ikke noget, der tyder på, at den midlertidige regering i Kijev har ressourcer til at iværksætte en mere omfattende antiterroroperation, hvor man eksempelvis slår ned alle steder på en gang.

- Regeringen håber nok på, at separatisterne i de andre byer vil opgive, hvis man får slået ned på det, der foregår i Slavjansk, siger Claus Mathiesen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du en elektronisk p-skive? Så...
bt.dk
Sigmund fra 'X Factor' langer ud...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Joachim og Marie besøgte Danmarks...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx