Af - 01/10-15 18:12; Opdateret: 01/10-15 19:01

Emma overlevede Breiviks massakre: Nu svarer hun på hans klagebreveEmma overlevede Breiviks massakre: Nu svarer hun på hans klagebreve

En ualmindelig sej, ung kvinde har svaret massemorder Anders Breivik på hans klager omkring forholdene i fængslet.

Bildstrecke im Grossformat »
Overlevende fra Utøya Emma Martinovic har intet tilovers for klagerne fra den mand, som dræbte ni af hendes venner. For nylig har Breivik sendt breve til forskellige medier, hvor han truer med at sultestrejke på grund af forholdene i fængslet. Den 22. juli, 2011, angreb Anders Behring Breivik iført forfalsket politiuniform det norske Arbejderpartis ungdomslejr på øen Utøya. Her myrdede han koldblodigt 69 mennesker med sin riffel. Det var skrækkelige billeder, myndighederne blev mødt med, da de gennemsøgte øen. Pårørende og overlevende blev samlet på Sundvolden Hotel seks km fra Utøya. Udover skuddrabene på Utøya bombede Breivik Høyblokken i Oslo, hvor statsministerens kontor og Justis- og politidepartementet ligger, med en 950 kilo kunstgødningsbombe gemt i en lejet bil. Dette angreb kostede otte mennesker livet. Breivik blev anholdt på Utøya og ført for en dommer i april 2012. Ifølge Anders Breivik var angrebet nødvendigt, fordi muslimerne fører en "demografisk krig" mod kristne, og det norske Arbeiderpartiet støtter dem. Bødlen for 77 mennesker blev først erklæret 'mentalt rask' og kunne på den måde ikke få nedsat straf for at være sindssyg. Helle Thorning-Schmidt mødte op på Utøya året efter skuddrabene. Her talte hun til pårørende og fordømte Breiviks handlinger. Også den daværende statsminister i Norge, Jens Stoltenberg, mødte op den 22. juli, 2012. Massakren anses for at være en af de største i Norges historie. På årsdagen kunne man finde blomster og hilsner foran Domkirken i Oslo.

Utøya-morderen Anders Behring Breivik har for nylig sendt breve rundt til forskellige medier i Norden. I brevene klager han over forholdene i fængslet og truer med at sulte-strejke, hvis de ikke bliver bedre.

Emma Martinovic overlevede med nød og næppe Breiviks massakre, da hun svømmede væk i det iskolde vand med et skudsår i armen.

Den 22-årige har absolut ingen sympati for morderen. Det stod klart i et interview med australske News.com.au, hvor hun havde en besked til den mand, som dræbte ni af hendes tætteste venner.

- Du aner ikke, hvad det vil sige at have det hårdt. Hold din kæft og tag din straf, som den kujon du er. Du dræbte så mange mennesker og legede Gud i nogle timer, nu brokker du dig over, at du har det hårdt i fængslet, når du i virkeligheden slet ikke ved, hvad det vil sige at have det hårdt. Taber.

De unge socialdemokrater på Utøya: Godt at være hjemme
De unge socialdemokrater på Utøya: Godt at være hjemme

Emma husker tydeligt, hvordan hun svømmede væk fra Breivik med blodet fossende ud af venstre arm. Bag sig kunne hun høre skudene fra hans riffel og hans ondskabsfulde latter.

På sin blog fortæller hun, hvor heldig hun var med at befinde sig på den anden side af øen, da helvede brød løs på Utøya. Der gemte hun sig, men måtte senere flygte og stødte ind i en af sine venner i vandkanten.

- Jeg trak drengens krop op på land igen. Da jeg fjernede hans hætte, kunne jeg se, det var en af mine venner, og jeg så samtidig et skudsår i hovedet på ham. Der var ingen tid til at reagere. Jeg kyssede ham på kinden og løb tilbage til mit klippeskjul, skriver Emma.

Norsk fotograf: Vi dokumenterede ikke Utøya godt nok
Norsk fotograf: Vi dokumenterede ikke Utøya godt nok

En massemorders klager
Fra sin ene-celle, hvor han befinder sig 23 timer i døgnet, kan Anders Breivik frit sende breve ud. Han studerer samtidig samfundsvidenskab på Universitet i Oslo.

Men ifølge Utøya-morderen er forholdene for dårlige. Han har for lidt plads til at arbejde, fængselspersonalet taler ikke nok med ham, og når de gør, er det gennem et hul i døren, beklager han.

- Med mindre forholdene ændrer sig, vil jeg fortsætte sultestrejke til døden. Jeg kan ikke holde det ud mere, skriver han i brevet.

Samtidig oplistede han en række krav, heriblandt en sofa, mere tid uden for isolation, og at hans skrivemaskine bliver opgraderet til en PC.

Stoltenberg: Norge har stået fast på sine værdier
Stoltenberg: Norge har stået fast på sine værdier


LÆS OGSÅ: Terrordømte Anders Breivik må studere fra cellen

LÆS OGSÅ: Gå på udstilling i minder fra Breviks massakre

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bær tilbagekaldes - kan give...
bt.dk
LIGE NU: Voldsom ulykke spærrede...
bt.dk
Nyt i sagen: Derfor blev helt ny...
bt.dk
Mette Gjerskov kan være færdig i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx