Af Ritzau - 28/06-16 15:59; Opdateret: 28/06-16 18:18

Skotsk leder lover at forsvare Skotlands plads i EUSkotsk leder lover at forsvare Skotlands plads i EU

Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, tager onsdag til Bruxelles for at mødes med EU-ledere.

storybild

De skotske vælgere stemte med et klart flertal for at blive i EU. Tirsdag siger Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, at hun er fast besluttet på at bevare Skotlands forhold og plads indenfor EU. (Billede: Scanpix/Oli Scarff)

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, vil onsdag rejse til Bruxelles for at mødes med EU-ledere som led i bestræbelserne på at bevare Skotland i EU.

- Jeg er fast besluttet på at bevare Skotlands forhold og plads inden for EU, understreger hun i en tale til det skotske parlament.

Sturgeon siger, at hun skal mødes med formanden for Europaparlamentet, Martin Schulz, og desuden planlægger at fremlægge de skotske standpunkter direkte over for EU-Kommissionen.

Til gengæld har EU-præsident Donald Tusk afvist at møde Skotlands førsteminister.

- Tusk mener ikke, at det er det rigtige eller passende tidspunkt at mødes, når man tager situationen i Storbritannien efter folkeafstemningen i betragtning, siger EU-præsidentens talsmand.

Et flertal på 62 procent af skotterne stemte for at blive i EU ved torsdagens folkeafstemning. Men Storbritannien som helhed stemte med 52 procents flertal for at forlade unionen.

- Skotland stemte tydeligt for at blive, og jeg er overbevist om, at Skotlands stemme vil blive hørt, siger Sturgeon til parlamentet i Edinburgh.

Hun kritiserer samtidig den mangel på politisk lederskab, der tilsyneladende har ramt London efter torsdagens afstemning.

Sturgeon advarer om, at tre måneders politisk lammelse, indtil der findes en afløser for den afgående premierminister, David Cameron, kan forårsage yderligere skade på den britiske økonomi. De konservative ventes at vælge Camerons afløser 9. september.

Senere tirsdag er også krisen i det britiske Labour-parti forværret, da partilederen, Jeremy Corbyn, har tabt en tillidsafstemning.

Labour oplyser tirsdag aften ifølge Reuters, at 172 af Labours parlamentsmedlemmer udtrykker mistillid til Corbyn under den skriftlige afstemning.

Corbyn har i de seneste dage fastholdt, at han ikke vil gå af som partileder. Det er formelt ikke parlamentsgruppen, men samtlige 600.000 partimedlemmer, der skal vælge partilederen.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx