Af - 24/06-15 20:04

Frankrig kræver møde med ambassadør efter spionage-anklagerFrankrig kræver møde med ambassadør efter spionage-anklager

Trods status som nære allierede har USA tilsyneladende overvåget tre franske præsidenter.

storybild

Den franske præsident François Hollande. (Billede: AP/Polfoto/arkivfoto)

De franske myndigheder har krævet et møde med den amerikanske ambassadør i landet efter forlydender om, at USA har spioneret på den franske præsident François Hollande og hans to forgængere. Det til trods for, at Frankrig er en nær allieret.

Præsident Hollande holder hastemøde efter spion-afsløring
Præsident Hollande holder hastemøde efter spion-afsløring

Dokumenterne, der er lagt ud af WikiLeaks, viser, hvordan det amerikanske sikkerhedsagentur NSA har haft oplysninger om hemmelige samtaler, som præsidenterne har indgået i.

- Frankrig vil ikke tolerere nogen handling, der er til fare for landets sikkerhed og beskyttelsen af dets interesser, lød det i en udtalelse fra det franske parlaments forsvarsudvalg onsdag, hvor det også blev antydet, at man har været klar over beskyldningerne om spionage, skriver CNN.

- Disse uacceptable fakta har allerede resulteret i præciseringer mellem Frankrig og USA i 2013 og 2014. Der blev givet tilsagn af de amerikanske myndigheder.

WikiLeaks: USA overvågede tre franske præsidenter
WikiLeaks: USA overvågede tre franske præsidenter

Ifølge CNN's oplysninger vil anklagerne om spionage blive diskuteret onsdag på et telefonmøde mellem Hollande og den amerikanske præsident Barack Obama.
Som svar på WikiLeaks-rapporten udsendte talsmand for Det Hvide Hus' Nationale Sikkerhedsråd, Ned Price, allerede tirsdag en udtalelse.

- Ja, som vi har sagt tidligere, foretager vi ikke nogle udenlandske overvågningsaktiviteter medmindre, der er et specifikt og valideret nationalt sikkerhedsformål. Dette gælder både for almindelige borgere og verdensledere, sagde Ned Price, der fortsatte:

- Vi arbejder tæt sammen med Frankrig om alle spørgsmål af international betydning, og franskmændene er uundværlige partnere.

Ecuador om Assange-sag: Sverige er sløve i optrækket
Ecuador om Assange-sag: Sverige er sløve i optrækket

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx