Af - 20/01-17 11:48

I dag sker det: Trump bliver verdens mægtigste mandI dag sker det: Trump bliver verdens mægtigste mand

I eftermiddag dansk tid bliver Donald Trump indsat som USAs 45. præsident. Bekymringerne om hans kommende virke har været mange. Herunder dykker vi ned i tre vigtige emner, som med Trump bag roret kan undergå en alvorlig udvikling.

storybild

I dag bliver navneskiltet på døren til Det Ovale Kontor officielt skiftet ud. Fra i otte år at have båret navnet Barack Obama, kommer der i dag – og de næste fire år frem – til at stå Donald Trump på indgangspartiet til Det Hvide Hus mest mægtige værelse.

28.000 sikkerhedsfolk skal sikre ro under Trump-indsættelse
28.000 sikkerhedsfolk skal sikre ro under Trump-indsættelse

Navneskiftet sker under indsættelsen af Donald Trump som USAs 45. præsident, der løber af stablen i Washington i dag.

En indsættelse, som blandt mange har affødt spekulationer og bekymringer om, hvad Mr. trump reelt har i sinde at gøre i embeddet som verdens mægtigste mand.

Målinger: Obama slutter som en populær præsident
Målinger: Obama slutter som en populær præsident

Tre danske eksperter inden for økonomi, klima og udenrigspolitik vurderer her, hvilken rolle Donald Trump som præsident for verdens største økomomi kommer til at spille.

Økonomi

Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:

- Trump står for en meget protektionistisk stil, som er med til at skabe stor usikkerhed både i den amerikanske og europæiske økonomi. Der er ingen, der med sikkerhed ved, hvad han kommer til at gøre, men under valgkampen har han jo talt om, at han vil indføre toldmure på mexicanske og kinesiske varer, ligesom frihandelsaftalen med Europa kan ryge på gulvet. Det har en negativ effekt på samhandelen, og det afføder en masse usikkerhed, som kan betyde, at virksomheder holder tilbage med investeringer, hvilket kan være med til at bremse det økonomiske opsving.

- For dansk og europæisk økonomi kan det få negative konsekvenser, hvis Trump indfører toldmure og andre handelsbarrierer på danske og europæiske varer, og det vil gøre ondt på vores eksportvirksomheder. USA er Danmarks tredjestørste eksportmarked med en samlet eksport af varer og tjenester på mere end 100 milliarder kroner, så hvis Trump opstiller handelsbarrierer, der rammer danske varer og tjenester, vil det bestemt kunne mærkes. Samtidig handler vores vigtigste samhandelspartere i EU meget med USA, og når vores vigtigste samhandelspartere i Europa bliver ramt, slår det også negativt tilbage på os.

- Ud fra det vi ved nu, er det svært at sige, hvad det reelt kommer til at ske, men som tingene ser ud i dag, er der ikke mange positive elementer i udsigt med Trump bag roret. Og set i lyset af usikkerheden omkring Brexit, de forestående valg i Frankrig, Tyskland og måske Italien, som kan ryste EU, hvis det igen bliver et nej til fællesskabet og den fri bevægeliged af varer og arbejdskraft, tegner der sig et billede af et ekstraordinært uforudsigeligt år.

Klima

Jarl Krausing, international chef i klimatænketanken Concito:

- Der er flere hovedbekymringer for klimaet med Donald Trump som amerikansk præsident: Den ene er, om han vil trække USA ud af den internationale klimaaftale. Gør han det, vil det være kritisk, og det vil sende et meget uheldigt signal, der kan give andre lande en dårlig undskyldning til at sænke deres ambitionsnivea. Dog er han blødt lidt op på spørgsmålet, så det er forbundet med stor usikkerhed, og det bliver meget interessant at se, hvad der kommer til at ske.

- Deruodver vil han på det hjemlige plan forsøge at aflyse lovsæt og subsidier for at fremme vedvarende energi, og det vil have en forsinkede effekt i forhold til, at USA opfylder deres del af aftalen. Dog skal man her huske på, at amerikanske stater selv har meget at gøre hjemme, og flere store stater som Texas, Californien og New York har gjort det helt klart, at de fortsat vil leve op til aftalen.

- Men ligesom med alt andet med Trump, er det meget svært at vurdere konsekvenserne for klimaet. Dog er der flere negative tegn end positive.

Udenrigspolitik

Philip Chr. Ulrich, cand.mag. i amerikanske studier og udenrigsredaktør på Kongressen.com:

- Med Donald Trump som præsident kommer der mere usikkerhed omkring amerikansk udenrigspolitik i fremtiden. Et eksempel kunne være krisen i Ukraine, hvor han har luftet idéen om at acceptere Ruslands annektering af Krim-halvøen. Det giver et klart billede af, at han kan være klar til at gå væk fra nogle af grundprincipperne i international politik, hvis der er en gevinst for USA.

- Trump sætter med sine udmeldinger hårdt mod hårdt og understreger, at vi ikke kan regne med en amerikansk sikkerhedsgaranti, hvis vi ikke også løfter vores del af byrden og lever op til vores ansvar. For os i lille Danmark vil det nok betyde, at det dansk/amerikanske samarbejde vil fortsætte, men at der især vil blive lagt pres på, at vi skal bruge flere penge på forsvarbudgettet.

- Trump er forretningsmand og ser alt som en forhandling, og han dyrker det uforudsigelige, så de andre ikke ved, hvor de har ham. Men i udenrigspolitiske sammenhænge er det en smule banalt. Her er forudsigelighed en god ting, fordi man kan handle ud fra de gældende rammer. Især i handelen mellem mellem stormagter som Kina og Rusland vil det være vigtigt at kende rammerne og ikke kun at spille med lukkede kort.


To undersøgelser fra december foretaget af YouGov for metroxpress viser danskernes holdning til Trump i forhold til klima- og sikkerhedspolitiske spørgsmål.

Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? 'USAs nyvalgte præsident, Donald Trump, har en negativ indflydelse på de globale målsætninger om at reducere udledningen af CO2 og andre drivhusgasser':

- Helt uenig 2%
- Delvist uenig 3%
- Hverken enig eller uenig 10%
- Delvist enig 24%
- Helt enig 54%
- Ved ikke 7%


I hvilken grad har du tillid til, at NATO-landet USA med Donald Trump som præsident, vil komme NATO-landet Danmark til undsætning, hvis Rusland for eksempel gentagne gange overflyver Danmark med kampfly?

- Slet ikke 13%
- I mindre grad 30%
- I nogen grad 25%
- I høj grad 14%
- I meget høj grad 5%
- Ved ikke 13%


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

70-årige Erik raser over grådige...
bt.dk
Pres på Brøndby: Sensations-back...
bt.dk
Peter Sommer så på sin kone: 'Det var...
bt.dk
Udenlandske eksperter: Sådan står...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx