Af Simone Augusta Lundt - 12/07-17 11:28

Flere børn vaccineres ikke: Alvorlig sygdom spreder sig i EuropaFlere børn vaccineres ikke: Alvorlig sygdom spreder sig i Europa

Kender du nogle, der ikke vaccinerer deres børn, så vil BT meget gerne høre fra dig på 1929@bt.dk eller på Facebook.

storybild

Modelfoto af mæslinger (Billede: Iris)

Flere forældre lader ikke deres børn få nålestikket hos lægen, men det er ikke en god idé, advarer verdenssundhedsorganisationen WHO. De seneste 12 måneder er 35 døde i Europa af mæslinger, blandt andet fordi forældre ikke lader deres børn vaccinere.

Senest døde en seks-årig dreng i Italien, efter han havde fået mæslinger. Italien er et af de lande, hvor der er et mæslingeudbrud med over 3300 syge af mæslinger og to døde på et år. Derudover er også Rumænien, Tyskland og Portugal ramt, skriver CNN.

Den lille dreng, som døde af mæslinger, var ikke blevet vaccineret, derfor mener World Health Organzation, at alle lande skal sørge for, at dets befolkning bliver vaccineret.

»Hvert dødsfald eller invaliditet forårsaget af denne her sygdom, der kan undgås med vaccine, er en uacceptabel tragedie,« siger Dr Zsuzsanna Jakab, WHO Regional Director i Europa.

Børn i hele verden dør ofte af mæslinger, derfor er det vigtigt, at man sørger for at mindske det udbrud, som har været i Europa de seneste år. 'The European Centre for Disease Prevention and control' har undersøgt mæslinger i Europa, og det viser sig, at bare de første fem måneder af 2017 er der 50 % flere tilfælde end hele 2016.

WHO mener, at de flere tilfælde af mæslinger, skyldes anti-vaccine forældre, som vælger, at deres børn ikke skal vaccineres. Men det kan også skyldes, at man for eksempel i Italien har nedsat økonomiskstøtte til vacciner, derfor er det blevet dyrere for forældrene at få deres børn vaccineret.

I Rumænien har man igangsat vaccinekampagner, som skal hjælpe befolkningen med at søge sin læge og få det vigtige stik. Tyskland har man indført, at børnehaverne skal infomere, hvis der er nogle børn, der ikke er blevet vaccineret endnu. Der har nemlig også været 950 syge af mæslinger på et år.

Statens Serum Institut skriver, at mæslinger ikke er et stort problem i Danmark. I 2016 havde vi tre tilfælde, mens vi indtil videre i 2017 har haft en smittet. Sammenlignet var der 84 tilfælde i 2014. Men der er dog stadig ikke helt så mange, der bliver vaccineret, som er nødvendigt, hvis sygdommen skal elimineres.

Hvis du eller dit barn bliver smittet med mæslinger, går der typisk op til 11 dage, før nogle symptomer viser sig.

Statens Serum Institut deler sygdomsforløbet ind i to faser:

Fase 1: Du vil føle dig, som om du har en svær forkølelse. Løbende næse, hoste, høj feber. Du vil formegentlig få det bedre, men det er kun midlertidigt.

Fase 2: Nu kommer symptomerne igen. Høj feber og mæslineudslæt over kroppen. Det begynder ofte bag ørerne og spreder sig nedover halsen og til sidst over hele kroppen. Udslættet kan være omkring tre til fem dage.

En ud af 2500 får hjernebetændelse - encephalitis.

En ud af 3500 får blodplademangel - thrombocytopeni

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprins Frederik talte om sin fars...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Landsholdslegende om Laudrups...
bt.dk
Premier League-stjerne jublede over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx