Af Birger A. Andersen - 16/09-17 19:06

Dansk kvinde nægtet indrejse: Ville ikke vise sit ansigtDansk kvinde nægtet indrejse: Ville ikke vise sit ansigt

En kvinde med dansk statsborgerskab blev afvist i lufthavnen i Bruxelles, fordi hun nægtede at tage sin niqab af.

storybild

Den danske statsborger blev nægtet indrejse i lufthavnen i Bruxelles, fordi hun ikke ville tage sit niqab-ansigtsslør af, da hun ankom fra Tunesien. Modelfoto.  (Billede: MENAHEM KAHANA)

En dansk kvinde nægtede at tage sit niqab-tørklæde af og vise hele sit ansigt, da hun forleden ankom fra Tunesien til lufthavnen i den belgiske hovedstad Bruxelles. Derfor blev hun nægtet indrejse og sendt med fly tilbage til Tunis.

Det beretter den belgiske udlændingeminister Theo Francken på Twitter:

»En dansk statsborger, der ankom fra Tunis, nægtede at tage sin niqab af ved vores grænse. Politiet kunne ikke identificere hende. Hun blev sendt tilbage til Tunis,« skriver den belgiske udlændingeminister.

Belgien forbød i 2011 brugen af niqab, burka eller andre klæder, der dækker ansigtet på offentlig plads. Også Frankrig har en tilsvarende lovgivning, og fornylig stadfæstede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg forbuddet.

Ifølge domstolen tjener forbuddet et formål ved at tjene den sociale sammenhængskraft -"beskyttelsen af andres rettigheder og frihed." Det er ifølge domstolen »en nødvendighed i et demokratisk samfund". Og allerede i 2014 afviste Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at forbuddet mod at bære burka og niqab forbryder sig mod retten til religiøs frihed.

I Frankrig har det også siden 2011 været forbudt at bære en beklædning, der skærmer ansigtet i det offentlige rum. Det gælder båder burka og niqab. Straffen er en bøde og et tvungent kursus i "franske værdier". Hvis loven overtrædes kan det straffes med syv dages fængsel.

Den belgiske udlændingeminster Theo Francken  gør på Twitter også opmærksom på, at han allerede torsdag orienterede sin danske kollega - udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) - om episoden med den danske statsborger ved den belgiske grænse:

»Torsdag informerede jeg min danske kollega, Inger, om niqab-hændelsen med en dansk statsborger ved vores Schengen-grænse i Bruxelles lufthavn«, skriver den belgiske minister.

Spørgsmålet om et eventuelt lignende forbud mod den muslimske hovedbeklædning i Danmark har hidtil været en varm kartoffel, der har splittet det politiske landskab - også inden for regeringens rækker, hvor VLAK-regeringen er splittet. De Konservative går ind for et forbud, mens Liberal Alliance er lodret imod - og Venstre har endnu ikke besluttet sig.

Så sent som for en måned siden sagde Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth, at Danmark »nok vil« forbyde muslimske kvinder at bære heldækkende niqab og burka, som skjuler ansigtet. Men han understregede, at Venstre endnu ikke havde besluttet sig, efter at spørgsmålet om forbud var blevet drøftet på partiets sommergruppemøde, hvor blandt andre uddannelsesminister Søren Pind var imod.

»Norge kigger også på en form for forbud. Det mærker man også i Danmark. Jeg tror, at det kun er et spørgsmål om tid, før der kommer et forbud i Danmark«, lød det i august fra Venstres udlændingeordfører.

»Flere og flere kan se idéen i ikke at acceptere den slags kvindeundertrykkelse. Men om forbuddet kommer i efteråret eller senere, det kan jeg jo ikke sige,« tilføjede han.

Dansk Folkeparti vil forbyde burka og niqab, og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er imod burka og niqab, men vil først drøfte sagen med regeringen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet advarer mod tyves lumske...
bt.dk
Haas-chef om Magnussen: 'Kevin er et...
bt.dk
Danskerne advares mod bilforhandleres...
bt.dk
Ikonisk stadion til salg: Rigmand vil...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx