Af Ritzau - 05/05-17 17:09; Opdateret: 05/05-17 21:07

Mays konservative får god generalprøve før parlamentsvalgMays konservative får god generalprøve før parlamentsvalg

Ukip, arbejderpartiet Labour og til dels De Liberale Demokrater kommer svækket ud af britiske lokalvalg.

storybild

Stemmerne tælles op i West Midlands efter torsdagens kommunalvalg i Storbritannien. (Billede: Scanpix/Geoff Caddick)

Optællingen af stemmer efter torsdagens lokalvalg i Storbritannien viser kraftig fremgang til premierminister Theresa Mays Konservative Parti forud for næste måneds parlamentsvalg.

Fremgangen kan have forbindelse til det kollaps, som det indvandrerkritiske og EU-fjendske parti Ukip oplevede ved torsdagens kommunalvalg.

Ukip blev nærmest blæst væk torsdag i alle de kommuner i England, Skotland og Wales, hvor partiet har haft mandater. Det rapporterer de britiske medier.

Men også arbejderpartiet Labour havde et rigtig skidt valg.

Partiet mistede 320 pladser, heraf mange i Skotland. Det viser det endelige resultat fredag aften ifølge nyhedsbureauet AFP. Partiet har nu i alt 1151 sæder i lokalforsamlingerne.

De Konservative buldrede derimod derudaf og sikrede sig et plus på 558 pladser i de lokale råd til nu 1900. Blandt andet oplevede partiet en fremgang i Skotland på 164 pladser.

Det Konservative Parti blev det største i dele af Nordengland, hvor Labour i mange årtier har domineret. Det gælder i lokalrådene i Cumbria og Northumberland.

De Liberale Demokrater klarede sig lidt dårligere end forventet. Men i netop Northumberland snuppede partiet et mandat for næsen af Det Konservative Parti og forhindrede et rent konservativt flertal.

Det skete efter en usædvanlig afgørelse.

Den liberale og den konservative kandidat havde fået præcis lige mange stemmer. Den valgansvarlige måtte derfor finde to strå - et kort og et langt - og bede de to kandidater om at trække et hver.

Den konservative kandidat trak det korteste strå, mens kandidaten fra De Liberale Demokrater sprang i vejret.

- Jeg gjorde det, jublede han.

Politiske eksperter advarer mod at tro, at lokalvalgets resultater automatisk vil blive gentaget ved næste måneds parlamentsvalg.

Men det ser lovende ud for premierminister May, der ved valget 8. juni søger et styrket konservativt mandat til at forhandle Storbritanniens skilsmisse fra EU.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er danskernes foretrukne...
bt.dk
Han voksede op i Albertslund: Nu...
bt.dk
Krig hos Socialdemokraterne: Profil...
bt.dk
Magnussen med selvtillid: Her vil han...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx