Af - 24/09-15 19:27

Et hemmeligt tegn i håndfladen viser støtte til voldsramte kvinderEt hemmeligt tegn i håndfladen viser støtte til voldsramte kvinder

Verden over går folk rundt med en lille sort prik tegnet i håndfladen. Prikken udviser støtte til tusindvis af kvinder, der dagligt lever i voldelige forhold.

Bildstrecke im Grossformat »

'Black Dot Campaign' er navnet på en kampagne, der lige nu får stor opmærksomhed på nettet. Kampagnen sætter fokus på de mange millioner kvinder verden over, der dagligt lever i voldelige forhold.

På sociale medier som Twitter og Facebook har kvinder og mænd de seneste par dage delt billeder af deres håndflader, hvori der er tegnet en lille sort prik.

Black Dot-kampagnen er skabt af en britisk kvinde og er ikke anerkendt af nogle sundhedsmyndigheder.

Tiltale: Par mishandlede seks børn gennem 23 år
Tiltale: Par mishandlede seks børn gennem 23 år

Hos Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, som sætter fokus på forebyggende arbejde mod voldelige forhold i hjemmet og selv laver kampagner inden for emnet, kender man ikke til Black Dot Campaign og kan derfor ikke udtale sig om den.

Dog tror man på, at kampagner med synlige symboler, ligesom man så det med 'White Ribbon'-kampagnen først i 1989 og senere i 1991, der skulle forhindre mænds vold mod kvinder, er en effektiv måde at skabe fokus på:

- Det kan være en god og billig måde at sprede et budskab på. Det koster ikke noget for eksempel at bære en hvid sløjfe eller et andet symbol på, at man er imod vold mod kvinder. Dybest set handler det om at ændre holdninger, og har folk en hvid sløjfe på, vil der opstå lejligheder, hvor folk spørger ind til det, og her kan man tage dialogen og sætte fokus på sagen, siger konsulent i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Dorte Rievers Bindslev.

7.500 voldstilfælde hvert år
I 2010 udgav Statens Institut for Folkesundhed bogen 'Voldens pris'. Her skønnes det, at der hvert år "i gennemsnit registreres cirka 7.500 kvinder i Offerregisteret på grund af politianmeldt vold, i Dødsårsagsregisteret for dødsfald betinget af vold og/eller i Landspatientregisteret for sygehuskontakt på grund af vold".

Tatoveringerne gemmer på dyster hemmelighed: Nu hyldes de i hele verden
Tatoveringerne gemmer på dyster hemmelighed: Nu hyldes de i hele verden

Dr. Dre indrømmer hustruvold: - Jeg var ung og fucking dum
Dr. Dre indrømmer hustruvold: - Jeg var ung og fucking dum

Ifølge Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling findes der ingen videnskabelige målinger på, hvilken effekt kampagner med synlige symboler har, men:

- Jo mere opmærksomhed, der kommer på emnet, jo sværere vil det være at være tavs om det. Og det vil hjælpe til at fortælle voldsramte kvinder, at der er hjælp at hente derude. Og til de voldsudøvende mænd, at de kan få hjælp til at ændre deres voldelige adfærd, siger Dorte Rievers Bindslev, som understreger, at jo mere tabuiseret og tavst det hele er, jo sværere vil det være at ændre.

Igennem en årerække har vold i hjemmet ændret sig fra 'udelukkende' at være et problem inden for familiens fire vægge til at blive et samfundsproblem, der koster staten mange penge. I 'Voldens pris' skønnes det, 'at de årlige omkostninger relateret til partnervold er på mindst 280 millioner kroner'.

Ishockey-stjerne tiltalt for hustruvold: - Der var blod overalt
Ishockey-stjerne tiltalt for hustruvold: - Der var blod overalt

Herunder ses tre Twitter-brugeres støtte til Black Dot Campaign:


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx