Af - 29/05-14 09:25; Opdateret: 29/05-14 09:44

Norsk politi fjerner Greenpeace i nattens mulm og mørkeNorsk politi fjerner Greenpeace i nattens mulm og mørke

Efter 48 timer fjernede norsk politi natten til i dag de sidste syv Greenpeace-aktivister fra Statoils omstridte olieboreplatform Transocean Spitsbergen i Barentshavet.

storybild


Aktivisterne gik ombord på platformen i mandags og har siden protesteret mod Statoils planer om at foretage den nordligste olieboring nogensinde, i den norske del af Arktis nær det fredede naturreservat omkring Bjørneøen.

Blandt aktivisterne er blandt andet finske Sini Saarela, som tilbragte over to måneder i russisk fængsel efter en aktion mod en anden arktisk olieboring i september sidste år. Øjeblikke før hun blev fjernet af politiet sendte Sini denne besked via Greenpeace-skibet Esperanza:

- Vi har været ombord på Statoils olieboreplatform i næsten to døgn nu. I den tid har Statoil ikke kunne sætte platformen i position eller påbegynde boringer. Specialstyrker er ankommet nu. Det er kun et spørgsmål om tid før de fjerner os.

Anne Mie og Greenpeace blokerer russisk tanker
Anne Mie og Greenpeace blokerer russisk tanker

Aktivisterne er fra Danmark, Finland, Norge, Filippinene og Sverige. Danske Sune Scheller fra Greenpeace, som også er med ombord, bekræfter at alle aktivister nu er fjernet og udtaler:

- Den norske regering har forpligtet sig til ikke at tillade olieboringer nær den arktiske iskant på grund af de store vanskeligheder, der er forbundet med at rydde op efter olieudslip i isfyldt farvand. Men ifølge det norske Polarinstitut vil den arktiske iskant om vinteren kun være 25 km fra Statoils planlagte olieboring. Greenpeace anser dette som et klart brud på regeringens egen politik og har anmodet Norges miljøminister om at inddrage Statoils tilladelse til olieboringerne.

Anne Mie går til kamp mod Rusland igen
Anne Mie går til kamp mod Rusland igen

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jakobs lille datter blev født for...
bt.dk
Soldat faldt om før prins Henriks...
bt.dk
Efter rygter om affære med Løkke: Nu...
bt.dk
OL-atlet kan næsten ingenting: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx