01/12-13 21:31

Kroaterne siger nej til homoægteskaberKroaterne siger nej til homoægteskaber

Som ventet har et flertal af de stemmeberettigede i Kroatien afvist mulighed for homoseksuelle ægteskaber.

storybild

Kroatiens premierminister, Zoran Milanovic, betegner afstemningen som værende trist og meningsløs, og han håbede, at det ville blive den sidste afstemning om et sådant emne. (Billede: Polfoto/arkivfoto)

En foreløbig optælling viser søndag aften, at et flertal i Kroatien i en kontroversiel folkeafstemning har sagt ja til en forfatningsændring, som vil forbyde ægteskaber mellem personer af samme køn. Den katolske kirke har støttet kravet om en afstemning.

Kroatien stemmer om forbud mod homoægteskaber
Kroatien stemmer om forbud mod homoægteskaber

I alt 64,84 procent af stemmerne var for en ændring af forfatningen i det yngste af EU's medlemslande, så den kommer til at indeholde en passus om, at ægteskab er en "forening mellem en kvinde og en mand.

Det viser et delresultat fra cirka en tredjedel af afstemningsstederne ifølge valgkommissionen.

34,56 procent af de stemmeberettigede har ifølge det foreløbige resultat sagt nej til forfatningsændringen.

Omkring 3,8 millioner stemmeberettigede kroater har haft mulighed for at tage stilling til forfatningsændringen, idet ægteskab er ikke defineret i den nuværende forfatning.

Amerikansk ja til homo-ægteskaber
Amerikansk ja til homo-ægteskaber

Følelserne har gået højt i Kroatien forud for afstemningen, ja-lejren, som støttes af kirken, har talt om et forsvar for de traditionelle familieværdier, og deres modstandere beskylder dem for at diskriminere homoseksuelle.

Den kroatiske lovgivning kræver ikke, at stemmedeltagelsen skal være over 50 procent, for at afstemningen skal være bindende.

Centrum-venstre regeringen, borgerrettighedsaktivister og fremtrædende offentlige personer har alle protesteret mod foranstaltningen.

Googles søgeforslag: 'Homoseksuelle skal dø'
Googles søgeforslag: 'Homoseksuelle skal dø'

Den seneste fremlæggelse af et lovforslag fra regeringen, som vil give homoseksuelle par mulighed for at blive registreret som livspartnere, gav blandt konservative i Kroatien anledning til frygt for, at homoseksuelle ægteskaber ville blive det næste.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Engelsk betjent udskrevet efter...
bt.dk
Zlatan er færdig i Manchester United:...
bt.dk
Babylykke: Kendt TV 2-korrespondent...
bt.dk
Tre danske byer vil ændre navn
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx