Af Ritzau - 20/11-16 19:14; Opdateret: 20/11-16 20:00

Merkel melder klar til at lede Tyskland gennem utryg tidMerkel melder klar til at lede Tyskland gennem utryg tid

Den tyske forbundskansler genopstiller ved valget til Forbundsdagen i efteråret 2017, siger hun på pressemøde.

storybild

"Jeg har bogstavelig talt tænkt over dette i evigheder. Beslutningen om et fjerde kandidatur har efter 11 år i embedet været alt andet end lige til, siger Angela Merkel. (Billede: Scanpix/Tobias Schwarz)

Den tyske forbundskansler bekræfter på et pressemøde søndag aften, at hun vil genopstille ved valget til Forbundsdagen i 2017.

Bliver Angela Merkel kansler igen, bliver det hendes fjerde periode på posten.

- Jeg har bogstavelig talt tænkt over dette i evigheder. Beslutningen om et fjerde kandidatur har efter 11 år i embedet været alt andet end ligetil, siger Angela Merkel.

Kansleren mener, at det bliver et historisk vanskeligt valg. Det tyske samfund oplever ifølge CDU-lederen en stigende polarisering.

Og det kommer ikke kun til at handle om tyske problemer, understreger Merkel. Hun mener, at de europæiske værdier - og hele "vores måde at leve på" - er udfordret.

- Jeg vil tjene Tyskland i disse vanskelige og utrygge tider. Jeg vil kæmpe for vore værdier og vor levevis, siger kansleren.

Inden pressemødet søndag aften havde Merkel ifølge tyske medier orienteret ledelsen i sit konservative CDU-parti om beslutningen.

Merkel har stået i spidsen for Europas største økonomi siden 2005, og der har i de seneste måneder været fremsat spekulationer om hendes politiske fremtid.

Det konservative søsterparti, CSU, bød allerede inden pressemødet Merkels beslutning velkommen.

- Det er godt, at der nu er klarhed, siger CSU-leder Horst Seehofer ifølge nyhedsbureauet dpa.

Merkel har ledet CDU siden 2000. Om knap tre uger holdes der landsmøde i partiet.

Hvis den 62-årige tyske leder bliver siddende på posten i yderligere fire år, kommer hun til at tangere efterkrigstidens rekord af Helmut Kohl. Kohl var tysk kansler i 16 år fra 1982 til 1998.

På søndagens pressemøde bekræftede Angela Merkel også, at hun vil gå efter en fuld regeringsperiode.

Politisk venter der formentlig Merkel en ny virkelighed i Forbundsdagen efter næste valg, hvor højrefløjspartiet Alternative für Deutschland (AfD) ventes at indtage en betydelig del af pladserne i nationalforsamlingen.

Ifølge tyske meningsmålinger er hun en populær leder. Mellem 55 og 60 procent af de adspurgte siger, at de ønsker, at hun fortsætter.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se listen: Får du mere eller mindre i...
bt.dk
Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx