Af Ritzau - 21/08-16 14:13

Irak henrettede 36 for massakre i 2014Irak henrettede 36 for massakre i 2014

36 blev henrettet for "Speicher-massakren", som fik central betydning for kampen mod Islamisk Stat i Irak.

storybild

Irakiske specialstyrker har vundet terræn over for Islamisk Stat. Myndighederne har senest fremskyndet henrettelser af 36 mænd, der er dømt for at stå bag en IS-massakre på op mod 1700 rekrutter i 2014. (Billede: Scanpix/Sabah Arar)

Irak henrettede søndag 36 mænd ved hængning, efter at de var blevet dømt for at stå bag sunnimuslimers massakrer på hundredvis af militære rekrutter i 2014, oplyser irakiske regeringskilder.

Ved massakren nær Tikrit blev op mod 1700 rekrutter bortført og derefter dræbt. Islamisk Stat har taget skylden for massakren, som har fået navnet "Speicher-massakren" efter den base, hvorfra rekrutterne blev bortført.

- Henrettelserne af de 36 dødsdømte for Speicherforbrydelserne, blev eksekveret i morges i Nasiriyah fængslet, siger Abdelhassan Dawood, som er talsmand for guvernørens kontor i Dhiqar, hvor Nasiriyaher er provinshovedstad.

De irakiske myndigheder har fremskyndet henrettelserne, efter et blodigt bombeangreb i Bagdad i sidste måned, hvor over 300 mennesker blev dræbt - det højeste dødstal ved en enkelt bombe i Bagdad nogensinde.

Mange af ofrene ved Speicher-massakren kom fra Dhiqar provinsen, hvor der overvejende bor shiamuslimer.

- Mange slægtninge til ofrene for massakren overværede henrettelserne. De råbte "Gud er størst". De var glade for at disse mennesker døde, siger Dawood.

Amnesty International har i hårde toner kritiseret Iraks systematiske brug af dødsstraf. I maj blev 22 andre henrettelser eksekveret. Der skal i år være blevet udført over 136 henrettelser.

Speichermassakren anses for en af de værste forbrydelser, som Islamisk Stat stod bag, da gruppen indtog store dele af Irak i 2014.

Massakren var en stærkt medvirkende årsag til, at Iraks shiamuslimer i stort omfang greb til våben mod Islamisk Stat.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Joachim B. Olsen kræver aftalen om ny...
bt.dk
Politiet søger vidner til dødsulykke...
bt.dk
Tidligere DR-vært scorer nyt topjob
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx