Af Ritzau - 13/10-16 13:58; Opdateret: 13/10-16 14:37

Thailands konge dør: Blev verdens længst siddende monarkThailands konge dør: Blev verdens længst siddende monark

Thailands parlament indkaldte til særlig samling efter meldingen om kong Bhumibol Adulyadejs død.

storybild

Dette foto fra den 5. december 1999 viser den thailandske kong Bhumibol Adulyadej, kronprins Maha Vajiralongkorn og dronning i Bangkok på kongens fødselsdag. Den 88-årige konge, der døde torsdag, har haft en nærmest guddommelig skikkelse i det politiske splittede Thailand. (Billede: Scanpix/Pornchai Kittiwongsakul)

Thailands konge, Bhumibol Adulyadej er død, han blev 88 år, meddeler paladset i Bangkok ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han blev verdens længst siddende monark.

- Kongen sov stille ind klokken 15:52 (klokken 10.52 dansk tid), meddeler paladset.

Thailands parlament havde kort forinden meddelt, at det holder en særlig samling torsdag aften klokken 21.00 (klokken 16.00 dansk tid).

Thailands premierminister, Prayuth Chan-ocha, siger ifølge AFP, at kronprins Maha Vajiralongkorn skal overtage tronen efter den afdøde konge.

I Thailand er det forbudt at fornærme eller true monarken. Derfor har spørgsmålet om dennes arvtager sjældent været diskuteret.

- En tronarving har været udpeget siden 2002, og regeringen vil informere parlamentet om det, siger premierministeren og tilføjer, at der er indført et års landesorg for den afdøde monark.

Ingen fester må holdes i de kommende 30 dage.

Mange mennesker er strømmet til det hospital, hvor kongen har været indlagt i lang tid.

Den 88-årige konge er en nærmest guddommelig skikkelse i det politiske splittede Thailand.

Kong Bhumibol er blevet regnet for en samlende og stabiliserende kraft i landet, der siden et militærkup i 2014 har været styret af en militærjunta.

Monarken nyder i det hele taget stor respekt blandt den thailandske befolkning, hvoraf en stor del aldrig har oplevet andre sidde på landets trone.

Thailand er splittet af konflikter mellem byer og land, og i landets sydlige provinser har der været uro siden begyndelsen af 2004.

Et muslimsk flertal i det ellers buddhistiske land gør oprør mod buddhisterne og centralstyret i Bangkok.

De muslimske oprørere kæmper for mere selvstyre i den sydlige del af landet, hvor flere end 6500 mennesker i løbet af de seneste 12 år er blevet dræbt i daglige skyderier eller bombeangreb.

I begyndelsen af august i år gav et flertal af Thailands vælgere deres ja til en ny forfatning. Forfatningen er skrevet af den midlertidige militærregering, der kuppede sig til magten i 2014.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx