Af Ritzau - 05/03-17 15:33; Opdateret: 05/03-17 18:31

Kongressen skal undersøge Trumps aflytningsanklage mod ObamaKongressen skal undersøge Trumps aflytningsanklage mod Obama

Trump har ikke fremlagt bevis for beskyldninger om aflytning, som en talsmand for Obama har afvist som løgn.

storybild

Præsident Trump er under pres, efter at det er kommet frem, at en række af hans topfolk har haft kontakt med Rusland sidste år. (Billede: Scanpix/Saul Loeb)

Det Hvide Hus har bedt Kongressen i USA om at undersøge, hvorvidt Barack Obama beordrede en aflytning af Donald Trump under valgkampen sidste år.

Anmodningen er kommet, dagen efter at præsident Trump i en række opslag på Twitter anklagede sin forgænger for at aflytte ham i hovedkvarteret Trump Tower.

- Forfærdeligt! Har lige fundet ud af, at Obama har aflyttet mig i Trump Tower lige før sejren. Intet fundet, skrev Trump.

Trump har ikke fremlagt bevis for beskyldningerne, som en talsmand for Obama har afvist som løgn.

- Hverken præsident Obama eller nogen embedsmand i Det Hvide Hus har nogensinde beordret overvågning af nogen amerikansk statsborger. Enhver antydning af andet er simpelthen forkert, sagde talsmand Kevin Lewis lørdag.

Ifølge amerikansk lovgivning skal en føderal domstol overbevises om, at en person er en agent for en fremmed magt, før en efterretningstjeneste kan få lov til at aflytte vedkommende.

James Clapper, tidligere direktør i Den Nationale Efterretningstjeneste, siger søndag i et interview med tv-kanalen NBC, at der ikke foregik nogen aflytning af Donald Trump eller hans valgkampagne, da Trump var præsidentkandidat.

- Der var ikke nogen sådan aflytningsvirksomhed i gang mod præsidenten, som var tiltrædende præsident på det tidspunkt. Heller ikke da han var præsidentkandidat, og heller ikke mod hans kampagnestab, siger Clapper.

Han tilføjer, at han ville have kendt til en retsordre rettet mod fremmed efterretningsvirksomhed i en sag som denne.

- Absolut. Jeg kan afvise dette, siger han til NBC.

Andre medier har tidligere skrevet, at FBI havde bedt om lov til at overvåge medlemmer af Trump-kampagnens kontakt til russiske embedsmænd.

Ifølge avisen The Guardian blev FBI's anmodning afvist.

Søndag har en lang række demokrater og ovenikøbet et par republikanere opfordret Donald Trump til at bakke sin påstand om Obamas aflytning op.

Præsident Trump er under pres, efter at det er kommet frem, at en række af hans topfolk har haft kontakt med Rusland sidste år.

Flere højtstående medlemmer af præsidentens stab har været i problemer på grund af en række samtaler med russerne sidste år.

Demokratiske politikere mener, at Trumps påstande om, at Obama har aflyttet ham, er en afledningsmanøvre, der skal fjerne fokus fra forbindelsen til Rusland. Det samme har tidligere CIA-direktør Leon Panetta sagt.

Amerikanske efterretningstjenester har konkluderet, at Rusland forsøgte at blande sig i sidste års amerikanske præsidentvalg til Trumps fordel.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen stoppet midt i forklaring
bt.dk
Medina tiltalt for kokainkørsel
bt.dk
Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
9-årige Leo meldt savnet: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx