Af Maria Christine Madsen - 01/10-17 10:35

Verdens måske mest berømte fange er blevet løsladtVerdens måske mest berømte fange er blevet løsladt

Han var engang en af de største football-stjerner i USA - lige indtil han endte som midtpunkt i en af verdens mest omtalte drabssager. Nu er O.J. Simpson blevet prøveløsladt efter ni år bag tremmer.

storybild

O. J. Simpson ses her i 2013. (Billede: POOL)

Det skriver flere amerikanske medier - blandt andet nyhedsbureauet AP, der har talt med en talsperson for det fængsel i Nevada, hvor han har siddet fængslet for væbnet røveri.

Talspersonen - Brooke Keast - fortæller, at O.J. Simpson, der i dag er 70 år, blev løsladt tidligt søndag morgen amerikansk tid.

Han skal være under opsyn de næste fem år.

O.J. Simpson var et af de allerstørste navne i USA, da han var professionel sportsstjerne. Samtidig var Orenthal James - som O.J. står for - legemeliggørelsen af den sorte drøm, da han gik fra fattige kår til superstjerne i amerikansk fodbold og skuespiller.

Men det hele ramlede i 1994, da hans eks-konen Nicole Brown Simpson og hendes ven, Ron Goldman, blev fundet knivdræbt den 12. juni.

Kort efter kunne amerikanerne på direkte tv se O.J. Simpson i en vild flugt fra politiet i sin hvide Ford Bronco, efter han var blevet tiltalt for det brutalte dobbeltdrab. Siden blev han frifundet, efter retssagen var blevet fulgt tæt i amerikanske og internationale medier.

Nogle år senere blev han anholdt endnu engang - denne gang for væbnet røveri i Las Vegas i 2007. Sammen med fem andre mænd, hvoraf flere var bevæbnede, konfronterede han to forhandlere af sportssamlerobjekter i et hotelværelse i den amerikanske spilleby.

Formålet var at stjæle nogle af hans egne sportspræmier og klenodier fra hans karriere.

Siden 2008 har han siddet fængslet for røveriet, og i sommer blev det besluttet, at han kunne prøveløslades, efter han havde afsonet sin minimumsstraf på ni år. Maksimumsstraffen var på 33 år.

Under høringen i juli - hvor et panel skulle tage stilling til prøveløsladelsen - sagde O.J. blandt andet, at han var ked af, at 'tingene endte, som de gjorde', og at han ikke vil begå ny kriminalitet.

Den tidligere sportsstjerne lovede desuden, at han ikke vil 'udgøre et problem' under sin prøveløsladelse, og at han gerne vil finde sammen med sin familie og venner igen.

»Jeg har afsonet min straf, og jeg har gjort det så godt og respektfuldt som nogen anden,« sagde O.J. Simpson ifølge Reuters og tilføjede:

»Intet af det her ville være sket, hvis jeg havde haft bedre dømmekraft.«

De fire personer i panelet besluttede at give ham tilladelse til at blive prøveløsladt den 1. oktober. De lagde blandt andet vægt på, at Simpson havde fulgt reglerne i fængslet, at han ikke tidligere var dømt, og at han udgjorde en minimal risiko for offentligheden.

O.J. Simpson gik fra at være en sportshelt og et sort idol til drabsmistænkt og siden fængslet for røveri.

Han var hele USA's helt i 1960'erne og 1970'erne, men siden gik det som bekendt så grueligt galt for O.J. Simpson.

Her kan du få et overblik over hans sportskarriere, drabet på ekskonen og til forsøget på at blive prøveløsladt fra fængslet, hvor han sidder dømt for røveriforsøg.

- 1967: O.J. Simpson gifter sig med sin kæreste fra high school, 18-årige Marguerite Whitley. Parret får tre børn: Arnelle, Jason og Aaren.

- 1969: Da O.J.'s college-karriere er ovre, bliver han en del af Buffalo Bills, hvor han tilbringer de næste ni sæsoner i den amerikanske fodboldlige, NFL.

- 1979: Med flere rekorder bag sig indstiller Simpson fodboldkarrieren. Efterfølgende optræder han som skuespiller, sportskommentator og i reklamer.

Samme år bliver Simpson skilt fra sin kone, Marguerite. Bare fem måneder senere dør parrets yngste, Aaren, i en drukneulykke.

- 1980: O.J. Simpson flytter sammen med sin nye kæreste, den 19-årige Nicole Brown.

- 1985: Brown og Simpson gifter sig og får to børn. Deres ægteskab er tumultarisk og voldeligt.

Samme år bliver O.J. indlemmet i NFL-æresgalleriet "Pro Football Hall of Fame".

- 1989: Politiet dukker op hos Simpson-parret nytårsaften efter endnu en voldelig episode. Nicole skriger: "Han vil dræbe mig, han vil dræbe mig," da betjentene ankommer.

- 1992: Nicole Simpson anmoder om skilsmisse efter syv års ægteskab. Parret bliver skilt i oktober det år.

- 12. juni 1994: Nicole Simpson og vennen Ronald Goldman bliver fundet knivdræbt uden for hendes hjem i Los Angeles.

Fem dage senere flygter O.J. fra politiet i en hvid Ford Bronco, efter at han er blevet anklaget for drabet. Biljagten bliver vist på direkte tv, indtil den tidligere sportsstjerne - som ifølge politiet holder en pistol mod sin tinding - overgiver sig. Simpson nægter sig skyldig i dobbeltdrabet.

- Juni 1995: Et af de afgørende øjeblikke i retssagen mod O.J. Simpson udspiller sig i juni. Her beder anklageren ham tage et par handsker på, som drabsmanden menes at have haft på, da vedkommende begik forbrydelsen.

Handskerne ser ud til at være for små, og det får forsvarsadvokat Johnnie Cochran til i sin procedure at sige de berømte ord: "It it doesn't fit, you must acquit" - "Hvis den ikke passer, må I frifinde".

I oktober, efter otte måneders retssag, afsiger nævningetinget sin dom. 53 millioner kigger og lytter med, da O.J. Simpsonbliver frikendt.

Dommen splittede hele USA, hvor særligt sorte holdt med O.J., mens mange hvide amerikanere var i chok over frifindelsen.

- 1997: De efterladte familier anlægger efterfølgende sag i et civilt søgsmål mod O.J. Simpson. Her bliver han fundet ansvarlig for Nicole og Ronalds død og beordret til at betale 33,5 millioner dollar i erstatning til familierne.

- 2007: O.J. Simpson konfronterer sammen med fem mænd, hvoraf flere er bevæbnede, to forhandlere af sportssamlerobjekter i et hotelværelse i Las Vegas.

- 2008: Et nævningeting dømmer Simpson skyldig i en række lovbrud i forbindelse med episoden i Las Vegas året forinden. Herunder bortførelse, bevæbnet røveri, indbrud og overfald. Han bliver idømt op til 33 års fængsel.

- 2013: Under en høring om prøveløsladelse i 2013 siger O.J. Simpson, at han fortryder sine handlinger i Las Vegas. Han bliver nægtet prøveløsladelse.

- 2017: O.J. Simpson beder igen et panel om prøveløsladelse. Panelet giver ham medhold, og han blev den 1. oktober sat på fri fod.

Kilder: CNN og AP.

/ritzau/

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde død efter fald fra vindue
bt.dk
Menneskejagt i gang - flere kvæstede...
bt.dk
Forening raser mod 'Luksusfælden':...
bt.dk
Topadvokat advarer efter særlig dom:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx