Af Ritzau - 10/08-16 17:10

John Kerry beskylder Islamisk Stat for at begå folkedrabJohn Kerry beskylder Islamisk Stat for at begå folkedrab

Islamisk Stat begår folkedrab på yazidier, kristne, shiamuslimer og andre, siger USA's udenrigsminister.

storybild

Kvinde fra mindretallet af yazidier deltager i en demonstration i en flygtningelejr i Diyarbakir i Tyrkiet for at markere toårsdagen for, hvad FN kalder Islamisk Stats folkedrab på hendes folk. (Billede: Reuters/Sertac Kayar)

USA fordømmer Islamisk Stat for at begå folkedrab på kristne, shiamuslimer og yazidierne i Irak og Syrien.

I det amerikanske udenrigsministeriums årlige rapport om religionsfrihed forskellige steder i verden er der ikke mindst fokus på Islamisk Stat.

- Gruppen fortsætter en brutal strategi, som udenrigsminister John Kerry kalder "folkedrab" på yazidier, kristne, shiamuslimer og andre sårbare grupper i det territorium, som den kontrollerer, skriver udenrigsministeriet i rapporten, som omfatter beskrivelser af forhold i over 200 lande i 2015.

Kerry og FN-eksperter har tidligere anvendt ordet "folkedrab" om de forbrydelser, som Islamisk Stat har begået i Irak og Syrien.

Et FN-panel, som undersøger situationen i Syrien, fremlagde i juni den første FN-rapport, der specifikt handler om Islamisk Stats overgreb mod yazidierne - en minoritetsgruppe, som lever i Irak og flere andre land i Mellemøsten, og som har deres egen religion.

- Dette folkedrab har foregået et stykke tid, og det foregår fortsat, sagde Paulo Pinheiro, som leder FN's undersøgelseskommission for Syrien, COI.

I rapporten beskrives slavemarkeder, hvor yazidikvinder og piger bliver solgt til mænd fra IS.

I det seneste år skal Islamisk Stat have holdt slaveauktioner på internettet med billeder af kvinder og piger med yazidi baggrund, som sælges som sexslaver. I FN-rapporten blev det antaget, at omkring 3200 yazidikvinder og børn fortsat holdes som fanger.

Mange yazidier blev dræbt under massakrer begået af Islamisk stat i Irak i 2014, og mange drenge fra denne befolkningsgruppe er blevet indoktrineret til at føre krig for IS.

Det amerikanske Holocaust Mindemuseum har i en tidligere rapport, som blev overdraget til FN, dokumenteret, at Islamisk Stat begik folkedrab på Iraks mindretal af yazidier i den nordlige del af landet.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx