Af Ritzau - 09/09-16 20:16

Sydeuropa vil have EU til at bruge flere penge på vækstSydeuropa vil have EU til at bruge flere penge på vækst

På et minitopmøde for EU-lande ved Middelhavet er der krav om investeringer og fælles flygtningeindsats.

storybild

Stats- og regeringschefer for syv EU-lande ved Middelhavet deltog i minitopmøde i Athen. Kun Spaniens regeringschef, Mariano Rajoy, var fraværende på grund af intense regeringsforhandlinger i Madrid. (Billede: Reuters/Michalis Karagiannis)

Lederne for en række EU-lande i det sydlige Europa er på et minitopmøde i Grækenland blevet enige om, at Europa behøver flere investeringer for at skabe mere vækst.

EU har brug for en "ny vision for Europa", siger værten, den græske premierminister, Alexis Tsipras.

- Vore fælles mål er sammenhængskraften i EU, påpeger han.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa er de syv deltagende lande enige om, at den konstante sparepolitik i EU må afløses af investeringer for at skabe højere vækst.

- Vi behøver et vækstprogram, konstaterer den franske præsident, François Hollande.

Samtidig skal EU prøve at finde måder at stoppe den store tilstrømning af flygtninge og migranter. De øvrige EU-lande bør hjælpe de sydlige medlemslande med at beskytte grænserne.

Hollande understreger i forbindelse med mødet i Athen, at det er vigtigt, at netop EU's sydgrænse beskyttes effektivt.

Grækenland og Italien er blandt de lande i Sydeuropa, der er blevet ramt hårdt af det økonomiske tilbageslag i EU og flygtningestrømmene.

Blandt deltagerne på mødet i Athen var ud over Tsipras og Hollande også Italiens premierminister, Matteo Renzi, premierministrene for Portugal, Cypern og Malta samt den spanske EU-minister.

Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, afviste, at der kunne komme noget godt ud af de sydeuropæiske EU-landes møde i Athen.

- Når ledere for socialistpartier mødes, så kommer der som oftest ikke noget særligt intelligent ud af det, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Spanien har i øvrigt en konservativ regering.

Tsipras afviser, at minitopmødet i Athen er et forsøg på at samle en blok mod Tyskland og de velstående nordlige EU-lande.

- Vi er ikke, og vi bliver ikke en gruppering eller et initiativ, der vil dele eller skabe splid i Europa, siger han efter mødet.

Tyskland er bekymret for, at den sparekurs, som den tyske regering med held har været fortaler for i EU efter det økonomiske kollaps i 2008, vil komme under pres af de øvrige EU-medlemslande.

Lederne af 27 lande, der bliver i EU, når Storbritannien træder ud, mødes næste fredag til topmøde i Slovakiet for at drøfte EU's fremtid uden briterne.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx