Af - 29/01-17 16:44

Denne diæt gør hamstere til kannibaler: Æder sine egne ungerDenne diæt gør hamstere til kannibaler: Æder sine egne unger

Forskere siger, at det samme gælder for mennesker.

Bildstrecke im Grossformat »

Vilde hamstere i det nordøstlige Frankrig spiser deres egne unger på grund af ensidig kost.

Det skriver engelske Sky News.

Majs, majs og atter majs. Kostrådet om at spise varieret kan være svært at følge, hvis man er en hamster i Alsace i det nordøstlige Frankrig. Her har den truede, vildtlevende hamster nemlig problemer med diæten, der nu mest består af den majs, der vokser på størstedelen af markerne i området.

Det store indtag af majs volder de små gnavere, der tidligere spiste korn, rødder og insekter, store problemer. Den ensidige kost, der skyldes store omlægninger i landbruget, giver gnaverne mangel på en række livsvigtige vitaminer såsom B3 eller niacin.

IUCN sætter giraffen på rød liste over truede dyrearter
IUCN sætter giraffen på rød liste over truede dyrearter

Forskerne prøvede at gengive hamsternes nye virkelighed i laboratoriet. Her delte man gnaverne op i to grupper, hvor den ene udelukkende fik majs, mens kontrolgruppen kunne fulde kindposerne med traditionel hamsterføde, der bestod af orme, korn og rødder.

Resultatet var, at 80 procent af ungerne i gruppen, hvor moderen fik den varierede gnaverkost overlevede længe nok til at selv at tage fast føde til sig. I gruppen, hvor der kun blev fodret med majs, der var det kun én ud af 20 unger, der overlevede så længe. Her kastede moren sig nemlig over ungerne og spiste dem.

Ecuador starter massive olieboringer i Amazonas regnskov
Ecuador starter massive olieboringer i Amazonas regnskov

Mordyrene, der udelukkende fik majs, viste klassiske tegn på, at være i underskud med b3-vitaminer: Diarré, demens og hududslæt. Ligesom de forsøgte at parre sig med forskerne, der skulle fodre gnaverne.

- Majsbaserede diæter, der ikke er blevet tilberedt ordentligt er blevet kædet sammen med højere risiko for mord, selvmord og kannibalisme hos mennesker, lyder det fra forskerne.

Lederen af Forskningscentret for miljøbeskyttelse i Alsace, forklarer:

- Det er tydeligvis et tegn på en ubalance. Vores hamster-habitat kollapser, siger hamsterekspert Gerard Baumgart ifølge Sky og forsætter:

- Monokultur i landbruget er virkelig skidt for biodiversiteten. Nu bliver vi nødt til at skride til handling.


LÆS OGSÅ: Krybskytteri sender elefantbestanden i voldsomt fald

LÆS OGSÅ: Amatører spiller en voksende rolle i eliteforskning

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Husker du ham? Nu forklarer...
bt.dk
X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Se BTs karakterer: Horsens snydt for...
bt.dk
Åbent brev: Landstræner var fuld...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx