Af Jeppe Elkjær Andersen - 22/07-17 13:46

Mystiske signaler opfanget fra rummet: Nu er gåden blevet løst Mystiske signaler opfanget fra rummet: Nu er gåden blevet løst

Tidligere på året opdagede astronomer mystiske signaler fra rummet. De signaler, som kom i en næsten fast rytme, så ud til stamme fra en stjerne omkring 11 lysår fra vores egen planet. Og det har fået forskerne til at undre sig - lige indtil nu. For mysteriet er blevet løst.

storybild

Det skriver Business Insider.

Signalet er, efter det først blev opfanget 12. maj i år, blevet kendt som 'Weird!'-signalet ('underligt' på dansk, red.), da man i første omgang ikke kunne identificere det hos Arecibo Observatoriet i Puerto Rico, hvor det blev opfanget.

I første omgang så det ud til, at signalet kom fra den røde dværgstjerne Ross 128, der ligger 11 lysår borte, og lyser 2.800 gange mindre klart end vores egen sol.

Det underlige signal er siden blevet undersøgt nærmere af forskerne på Arecibo Observatoriet. 14. juli lyttede man 10 minutter i retningen af Ross 128 - og her fandt man ud af, at signalet stort set var 'periodisk'.

LÆS OGSÅ: Måske er vi ikke alene: Astronomer fanger 'meget mærkelige signaler' fra rummet

Det har fået stor opmærksomhed hos mange rumvæsen-interesserede personer rundt om i verden. Og selvom man fra Arecibo Observatoriet, som er en del af SETI-projektet, der netop blandt andet skal søge efter liv i rummet, ikke umiddelbart regnede med, at signalet ville stamme fra rumvæsener, så besluttede man sig for at lytte nærmere til signalet.

Derfor rettede man 16. juli nok engang radioteleskopets opmærksomhed mod Ross 128 - og efter omkring en uge med download og analyse af resultaterne står forskerne nu klar med et resultat.

Og det er ikke rumvæsener, som mange måske havde håbet på.

Faktisk kom signalet slet ikke fra Ross 128-stjernen de 11 lysår borte. I stedet kom signalet fra en eller flere såkaldte geostationære satellitter, skriver Abel Méndez, forsker ved Puerto Rico Universitet, til Business Insider.

LÆS OGSÅ: Mystisk signal fra rummet har undret eksperter i 40 år - men nu har en astronom måske fundet svaret

»Det forklarer, hvorfor signalerne var inden for satellitfrekvensen og kun fremkom og blev ved med at fremkomme ved Ross 128; stjernen er nemlig tæt på ækvator, hvor mange geostationære satellitter er placeret,« forklarer Abel Méndez sammen med sine kollegaer til Business Insider.

En geostationær satellit er en satellit, der er placeret således, at den svæver over det samme sted på Jorden konstant. Derfor er de også nyttige til at observere bestemte stjerner i længere tid, da satellitten er i samme position over Jorden hele tiden.

En af de ting, der har gjort, at 'Weird!'-signalet fik ekstra opmærksomhed, var, at Méndez i et blogopslag 12. juli i år selv havde været ude og kalde signalerne for 'meget ejendommelige'.

LÆS OGSÅ: Historisk gennembrud: Forskere opsnapper radiosignaler fra fjern galakse

Han havde allerede dengang en teori om, at signalerne kunne stamme fra menneskeskabte objekter, som ligger mellem Arecibo Observatoriet og Ross 128, men han kunne ikke bevise det.

Det kan han dog nu - men han understreger, at han fortsat aldrig har hørt om satellitter, der sender med den frekvens, som det er tilfældet i denne sag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede går verden rundt: Ærkefan...
bt.dk
Michael Rasmussen indrømmer: Jeg var...
bt.dk
Politiker vil forbyde salg af tobak...
bt.dk
Magnussen inden grandprix: Her kan vi...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx