Af Ritzau - 24/09-16 16:46

15.000 finner demonstrerer mod racisme efter dødsvold15.000 finner demonstrerer mod racisme efter dødsvold

En ung mand er død efter vold begået af en kendt nynazist i Finland. Det har fået folk på gaden i Helsinki.

storybild

Tusindvis af mennesker i Helsinki demonstrerer lørdag mod racisme i Finland. (Billede: Scanpix/Roni Rekomaa)

Den finske statsminister, Juha Sipilä, er blandt omkring 15.000 mennesker, der lørdag går gennem Helsinkis gader for at vise deres modstand mod racisme.

Det skriver Finlands politi på Twitter ifølge nyhedsbureauet AFP.

Demonstrationen kommer i kølvandet på en sag tidligere på måneden, hvor en ung mand døde af sine kvæstelser, efter at han blev overfaldet. Den mistænkte gerningsmand er en kendt person i det finske nynazist-miljø.

Foruden de 15.000 mennesker i hovedstaden deltager tusindvis af mennesker også i demonstrationer i byer rundt om i Finland.

- Folk er på gaden af de rette årsager, for stigningen i omfanget af voldelig ekstremisme er bekymrende for størstedelen af finnerne, siger statsminister Sipilä til det finske medie Yle.

Den 26-årige Jesse Eppu Oskari Torniainen blev tidligere på ugen varetægtsfængslet mistænkt for vold med døden til følge mod den 28-årige Jimi Joonas Karttunen.

Torniainen er en central og meget synlig person i den nynazistiske organisation Den Finske Modstandsbevægelse.

Vidner har fortalt, at Karttunen 10. september reagerede vredt på en demonstration mod indvandrere, som nynazisterne havde arrangeret på Stationspladsen i Helsinki.

Det førte til slagsmål, og her skal Torniainen have sparket offeret hårdt i brystet, så han blev svært skadet i faldet.

Karttunen døde nogle dage senere af blødninger i hjernen. Inden da havde Torniainen pralet på de sociale medier, hvordan han havde slået den 28-årige til jorden.

Den 26-årige nynazist erklærer sig ikkeskyldig i anklagerne om at have forårsaget Karttunens død.

Finland har i mange år ikke mærket meget til politisk motiveret vold, men det har ændret sig, efter at landet i 2015 modtog 32.500 asylansøgere.

Sidste år begyndte en gruppe med tilknytning til nynazistiske grupperinger at patruljere rundt i Finlands byer. De kalder sig Odins Soldater.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx