Af - 14/11-15 12:56; Opdateret: 14/11-15 18:22

Katja bor fem meter fra café med 14 døde: - Min kæreste var der, da de skødKatja bor fem meter fra café med 14 døde: - Min kæreste var der, da de skød

25-årige Katja Pedersen bor i Paris med sin franske kæreste. De bor fem meter fra caféen, hvor 14 personer blev dræbt fredag aften. ”Det kunne lige så godt have været os”, fortæller hun.

Bildstrecke im Grossformat »

- Min veninde var en lille smule forsinket, så jeg tog først hjemmefra ved en 20-tiden, og der var alt normalt nede på gaden.

Ordene kommer fra 25-årige Katja Pedersen. Gaden hun snakker om er Rue Alibert i det 10. arrondissenment, hvor hun bor sammen med sin franske kæreste.

En time efter Katja er gået hjemmefra - omkring klokken 21.00 – dukker en eller flere ukendte gerningsmænd op i rue Alibert og omdanner pladsen foran caféen le Carillon til en blodig slagmark. 14 uskyldige mennesker mister livet. Blot fem meter fra Katja Pedersens lejlighed.

- Min kæreste var på vej derned for at købe noget take away, og han når lige ud på gaden, da de begynder at skyde. Han kan med det samme høre, at lydene ikke er normale, og han skynder sig at lukke døren ud til igen og løbe op i lejligheden, fortæller Katja til metroxpress.

127 døde: Islamisk Stat tager skylden for blodige angreb i Paris
127 døde: Islamisk Stat tager skylden for blodige angreb i Paris

Merkel: Paris-angreb var rettet mod os alle
Merkel: Paris-angreb var rettet mod os alle

I mellemtiden sidder Katja intetanende om situationens alvor med en veninde på en café i det 14. arrondissement på den anden side af Seinen - floden, der deler Paris i en højre og venstre flodbred.

- Min kæreste ringer lige pludselig på min venindes mobil, og jeg begynder at tænke, om der er noget galt. Jeg tjekker min egen telefon og kan se, at der ligger 50 ubesvarede opkald.

Katja ringer kæresten op, som er helt ude af den. Han fortæller, hvad der er sket, og at hele gaden er fovandlet til et inferno af politi- og ambulancefolk.

Katja og veninden betaler deres regning og forsøger at komme hjem. Det viser sig dog at være umuligt. Alt er spærret af, og metro og busser kører ikke. De to piger beslutter sig for at gå, men kan mærke ubehagen i kroppen, hver gang de hører sirener eller høje lyde.

- Vi er dødhamrende bange for, at det ikke er slut. Man tænker hele tiden: Hvornår kommer det næste angreb? Er det lige om lidt? Er det i morgen, det sker? Hvad i alverden foregår der?

Katja tager med veninden hjem, da alt er spærret af, og hun sover der mellem fredag og lørdag. Eller det vil sige, hun ligger der. Sove kan hun ikke.

- Jeg har mest bare ligget og fulgt med i, hvad medierne skriver. Det hele er meget mærkeligt. Ens hverdag er pludselig blevet helt anderledes. Alt er anderledes. Gaden vi bor på har ændret sig, og man kan mærke det på folk, når man ser dem på gaden. Det er virkelig ubehageligt, og den tryghed man mærkede før, er væk nu, fortæller hun til metroxpress.

Rockfans flygtede over lig: De skød os som fugle
Rockfans flygtede over lig: De skød os som fugle

Dramatisk video: Mand ramt af skud ved restaurant
Dramatisk video: Mand ramt af skud ved restaurant

Katja Pedersen har boet i Paris siden februar. Her har hun været i praktik og søger nu arbejde. Hun elsker byen, men den skræmmende hændelse i går aftes har da fået hende til at tænke over, om hun ikke bare skulle komme hjem igen:

- Tanken har da strejfet mig, men igen tror jeg, at det er lige meget, hvor henne man bor. Jeg tror ikke, at angrebet er møntet på Paris som by, og det kan lige så godt ske her, som det kan ske alle mulige andre steder. Paris er et fantastisk sted at bo, og man må ikke begynde at være bange for at være her. Vi har ret til at være kede af det og tænke over det, der er sket, men det må ikke gå hen at fylde for meget i vores bevidsthed, siger hun.

Katja Pedersen ankom først til Paris efter terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked den 7. januar i år. Hun kan derfor ikke sammenligne sindsstemningen blandt befolkningen fra dengang. Hun kan blot konstatere, at folk i dag er yderst mærket af situationen. Dog hersker der også en stemning af forbrødring - en af grundpillerne i fransk kultur: fraternité:

- Når man møder folk på gaden, er det som om, man lige nikker til hinanden og tilkendegiver, at man er fælles om det. Og det betyder rigtig meget, siger 25-årige Katja Pedersen, som lørdag morgen atter vendte hjem til sin lejlighed, efter hun havde taget sig gennem et nærmest spøgelsesagtig tomt Paris.

Caféen le Carillon, hvor 14 personer fredag aften mistede livet, er nu lukket og spærret af. Ude foran har folk lagt blomster, og der er spredt grus ud på det blodige fortov, hvor folk i aftes indtil klokken 21 i ro og mag sad og spiste aftensmad.

Københavns Lufthavn: Ingen aflysninger – vi flyver efter planen
Københavns Lufthavn: Ingen aflysninger – vi flyver efter planen

Islamisk Trossamfund forudser moskeafbrændinger i Frankrig
Islamisk Trossamfund forudser moskeafbrændinger i Frankrig

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superligaens bedste: Her er de 11...
bt.dk
Mand omkommet - faldt i vandet ved havn
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx