Af - 25/01-14 09:35; Opdateret: 25/01-14 10:34

Domstol: Sluk respiratoren for gravid hjernedød kvindeDomstol: Sluk respiratoren for gravid hjernedød kvinde

En domstol i den amerikanske stat Texas besluttede fredag, at en gravid hjernedød kvinde ikke længere skal holdes kunstigt i live. Hospitalet protesterer.

storybild

En domstol i den amerikanske stat Texas besluttede fredag, at en gravid hjernedød kvinde ikke længere skal holdes kunstigt i live. Hospitalet protesterer. Her ses et billede af Marlise Munoz, hendes mand og deres fælles søn, imens hun stadig var i fuld vigør. (Billede: Facebook)

En voldsom debat om retten til liv er brudt ud i staten Texas, USA, efter en dommer i går besluttede, at respiratoren, som holder en gravid hjernedød kvinde, Marlise Munoz, kunstigt i live, skal slukkes. Også selvom fosteret, som er i 14. uge, har det fint.

Hospitalet, John Peter Smith Hospital i Fort Worth hvor kvinden ligger, protesterer og mener, at 'det er at tage livet fra et ufødt barn'. De har indtil mandag klokken 17.00 - så skal der slukkes.

'Død' kvinde vågner under organhøst
'Død' kvinde vågner under organhøst

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Sagen har kørt i retten med Marlise Munoz' familie på den ene side og John Peter Smith Hospital på den anden. Familien ønsker respiratoren slukket, fordi de ikke føler, at det er værdigt for Marlise Munoz at ligge der som en grøntsag, og samtidig argumenterer de for, at det ville være mod hendes vilje at blive holdt kunstigt i live.

De argumenter fandt dommer, R. H. Wallace Jr., stærkt overbevisende, og han gav derfor Marlise Munoz familie medhold i sagen.

Datter gav fars organer bort
Datter gav fars organer bort

Larry Thompson, advokaten, som repræsenterer hospitalet, argumenterede for, at staten og lægerne har et 'juridisk ansvar' for at holde den gravide kvinde i live, idet der er tale om et ufødt barn. Dette argument blev dog 'overruled', da dommeren lagde vægt på, at graviditet og foster ikke var længere henne end i 14. uge.

De to advokater som repræsenterede familien Munoz', Jessica Hall Janicek og Heather King, beskyldte hospitalet for at føre et 'videnskabeligt eksperiment', som kunne danne præcedens for lignende sager, hvor hospitaler kunstigt holder hjernedøde gravide kvinder i live.

Forældre ser datter dø på nettet – og redder 7 liv
Forældre ser datter dø på nettet – og redder 7 liv

Sagen om Marlise Munoz har skabt voldsom debat, hvor spørgsmålet om abort også bliver vendt. Modstandere af abort mener, at Marlise Munoz' foster - på trods af de blot 14 uger - skal have chancen for et liv.

Flere anti-abort advokater var mødt op i retten fredag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
Efter stort snefald i nat: DMI har en...
bt.dk
Dansker undrer sig over pudsigt...
bt.dk
Afsløret: Oliver Bjerrehuus får...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx