Af Ritzau - 26/11-16 11:26

Verdens ledere husker Castro for både håbet og skuffelsenVerdens ledere husker Castro for både håbet og skuffelsen

Hyldester og mindeord strømmer ind fra store dele af verden efter nyheden om Fidel Castros død.

storybild

Fidel Castro, der her ses i sin karakteristiske militæruniform, byder Ruslands præsident, Vladimir Putin, velkommen i Cuba i december 2000. (Billede: Scanpix/Sergei Chirikov)

En æra er, på godt og ondt, slut med Fidel Castros død. Hyldester og reaktioner på den mangeårige cubanske leders død kommer lørdag fra en række verdensledere, både allierede og andre.

Frankrigs præsident, François Hollande, siger, at Castro var personificeringen af den cubanske revolution, både i form af det håb, revolutionen vakte, og de skuffelser der senere fulgte.

- Som aktør i den kolde krig repræsenterede han for cubanerne en stolthed ved at forkaste et eksternt herredømme, siger Hollande, der betegner Castro som "en personlighed i det 20. århundrede".

Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, som var en af Castros tætteste allierede, siger, at "revolutionære over hele verden må følge hans arv".

- Vi vil blive ved med at vinde og ved med at kæmpe. Fidel Castro er et eksempel på kampen for alle mennesker i verden, siger Maduro i en udtalelse til tv-stationen Telesur.

Castro fremmede et godt forhold mellem landene i regionen "baseret på respekt, dialog og solidaritet", siger en anden leder i regionen, Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto.

Fra Moskva betegner den russiske præsident, Vladimir Putin, Fidel Castro som "symbol på en æra", mens premierminister Dmitrij Medvedev betegner Castro som en fremragende leder.

- Jeg vil altid huske møder med denne fremragende person, skriver Medvedev ifølge nyhedsbureauet Tass på Facebook.

- Han var ikke kun en politiker og en leder. Først og fremmest var han en klog mand, en leder, skriver Medvedev og tilføjer, at det gode forhold mellem Rusland og Cuba skyldes Castros personlige engagement.

Den tidligere sovjetiske præsident Mikhail Gorbatjov betegner Castro som en god ven.

- Fidel stod fast og styrkede landet under den skrappeste amerikanske blokade, på et tidspunkt hvor der var massivt pres mod ham, siger Gorbatjov til nyhedsbureauet Interfax.

Omvendt er reaktionerne fra nogle af de cubanere, der bor i USA, langt mere kritiske.

- En tyran er død og en ny begyndelse kan gry i den sidste kommunistiske bastion på den vestlige halvkugle, siger det republikanske kongresmedlem Ileana Ros-Lehtinen fra Miami ifølge Reuters.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'I folkeskolen blev vores små sedler...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx