Af Ritzau - 10/10-16 01:24; Opdateret: 10/10-16 02:40

Den polske mesterinstruktør Andrzej Wajda er dødDen polske mesterinstruktør Andrzej Wajda er død

Manden bag film som "Jernmanden" og "Aske og diamanter" blev 90 år. Han modtog både De Gyldne Palmer og Oscar.

storybild

Andrzej Wajda ses her sammen med den tidligere polske præsident Lech Walesa, der var leder af fagbevægelsen Solidaritet i 1980'erne. Wajdas film om Walesa, "Walesa", fra 2012 var blandt Wajdas allersidste værker. Arkiv. (Billede: Reuters/Alessandro Bianchi)

Den polske mesterinstruktør Andrzej Wajda er søndag aften død i en alder af 90 år. Det oplyser polske medier ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Wajda har blandt andet modtaget De Gyldne Palmer i Cannes for filmen "Jernmanden" i 1981. I 2000 modtog han en æres-Oscar for sit livslange bidrag til filmkunsten.

Desuden har han fire gange været nomineret til en Oscar i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film.

Senest i 2007 med filmen "Katyn" om den sovjetiske massakre på 20.000 polske officerer og intellektuelle under Anden Verdenskrig.

Andrzej Wajda var en del af Den Polske Filmskole, en gruppe af polske instruktører og manuskriptforfattere, som også Roman Polanski og Krzysztof Kieslowski var en del af.

I "Jernmanden" portrætterer Wajda den polske Solidaritet-bevægelse.

Selv om filmen vandt berømmelse ud over Polens grænser, fik Wajdas egen involvering i den frie fagbevægelse Solidaritet myndighederne i det daværende kommunistiske land til at lukke hans produktionsselskab.

I film som "Aske og diamanter", "Marmormanden" og netop "Jernmanden" behandler Wajda Polens historie fra stalinisme til fremvæksten af Solidaritet.

Blandt mange filmtitler kan også nævnes "Danton" og "En generation".

Wajda modtog i 2011 Den Hvide Ørns Orden, der er Polens højeste distinktion, for sit arbejde, der var med at inspirere polske arbejdere til protester mod det kommunistiske styre i landet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx