Af - 18/09-14 11:37; Opdateret: 18/09-14 13:56

Dette billede SKAL deles: Blitz kan afsløre kræft hos børnDette billede SKAL deles: Blitz kan afsløre kræft hos børn

En norsk dreng kunne have reddet synet, hvis hans forældre kendte den simple hemmelighed, de kender i dag.

storybild

Petter og Cecilie Aalands søn har i dag mistet det centrale syn på venstre øje. Blitzen fangede desværre hans sygdom længe før forældrene. (Billede: Facebook)

I et opråb på Facebook forsøger et norsk forældrepar nu at hjælpe andre forældre til potentielt at redde deres børn fra øjensygdomme og ondartede kræftsvulster.

4-årig fik kræftdiagnose juleaften: Læge fortæller den rørende historie
4-årig fik kræftdiagnose juleaften: Læge fortæller den rørende historie

Petter og Cecilie Aalands egen 12-årige søn har næsten mistet synet på sit venstre øje. Hvad parret først vidste for sent var, at der i årevis har gemt sig et spor, der kunne have reddet sønnens øje: det lyste meget klart op, når han blev fotograferet med blitz.

- Vigtig meddelelse til alle, der har børn, skriver Petter Aaland på Facebook.

- Se godt på dette billede af min søn! Hans venstre øje ‘lyser’ når han bliver fotograferet med blitz. Jeg tænkte ikke over dette. Nu er han 12 år, og det viser sig, at han har en svulst på øjet. Nu har jeg lært, at alle billeder vil se sådan ud, hvis man bruger blitz, når man har en svulst på nethinden - normalen er ‘røde øjne’. Havde jeg vidst det, jeg ved i dag, havde øjet været reddet, skriver han.

- Del dette opslag, så denne info spreder sig. Alle BØR se på billeder af deres børn. Vi var heldige - svulsten var godartet, og hans diagnose var coats sygdom og ikke kræft! Det er de fleste svulster ikke!!!! Ved den mindste tvivl - tjek med din læge, lyder opfordringen.


Optiker gjorde chokerende fund da Sabrina skulle have briller
Optiker gjorde chokerende fund da Sabrina skulle have briller

Coats er en sygdom i øjets nethinde, der hyppigst forekommer i det ene øje hos drengebørn. Den forårsager nedsat syn, og kan, hvis ubehandlet, ende med at koste øjet. Når øjnene ikke lyser rødt på billeder af børn, skyldes det typisk, at et eller andet blokerer for nethinden, forklarer overlæge ved øjenklinikken på Glostrup Hospital Jens Kielgård.

- Det ser vi også eksempler på her i landet. Folk kommer ind og undrer sig over, at der er et hvidt og et rødt øje. Det bliver kaldt katteøje eller leukokori, som på latin betyder ‘hvid pupil’. Hvis der er den mindste mistanke om hvid pupil, vil vi meget gerne se det hos en øjenlæge, siger han til mx.dk.

De røde øjne, der ofte forekommer på billeder, skyldes at lyskilden (blitzen) er for tæt på kameraets linse - som man i dag ser det på de fleste smartphones.

- Det gør, at lyset rammer øjet i samme vinkel, som det forlader øjet. Hvis lyskilden flyttes ud, så er det en anden vinkel, lyset kommer ind i, end det kommer ud af, og så ser vores pupiller normale ud, forklarer Jens Kielgård.

Denne 7-årige gør det umulige: Vinder over kræft for anden gang
Denne 7-årige gør det umulige: Vinder over kræft for anden gang

Hvid pupil ser man oftest hos børn. Det er sædvanligvis et tegn på en af fem forskellige øjensygdomme, der alle kan forringe synet på det ene påvirkede øje. I værste fald kan det betyde, at der sidder en tumor på nethinden

- Den farligste er retinoblastom, som er en kræftsvulst på nethinden. Der skal man have behandling inden for ganske få dage, hvis man oplever det. Det er en aggressiv cancerform, som ikke bare lader sig vente, så det tager vi meget alvorligt, siger Jens Kielgård, og tilføjer, at dette heldigvis forekommer meget sjældent.

- Der findes kun 8 nye tilfælde i Danmark om året - et per 16.000 fødsler, siger han.

Her får 13-årig kræftramt sit livs største drøm opfyldt
Her får 13-årig kræftramt sit livs største drøm opfyldt

Tilfældet med Petter og Cecilie Aalands søn, hvor man først opdagede det hvide øje i en alder af 12 år, er ifølge Jens Kielgård sjældent. Ofte opdages det i en tidlig alder - måske endda lige efter fødslen.

- Ofte bliver det tilfældigt fundet ved at bedsteforældrene eksempelvis tager et billede efter fødslen og lægger mærke til, at den ene pupil er rød og den anden er hvid.

Men en gang imellem ser man tilfælde som dette, hvor ældre børn først kommer i behandling relativt sent. Men kendte familien Aaland til hvidt øje, havde de handlet meget tidligere.

- Billeder af ham, helt fra fireårs-alderen, viser to forskellige øjne. Mens hans tvillingebror har to ‘røde’ øjne, har han et ‘rødt’ og et ‘lysende’, fortæller Cecilie Aaland til norsk TV2.

Redder lille veninde: Mini-Timmy kører ræs mod kræft
Redder lille veninde: Mini-Timmy kører ræs mod kræft

Sønnen, der ikke ønsker sit fornavn i medierne, har haft sygdommen for lang tid til, at hele hans syn kan reddes. Men han er sluppet forholdsvist heldigt.

- Sygdommen har fået lov at udvikle sig over lang tid, og hans centrale syn er ødelagt. Prognoserne for, at han kan beholde sit perifære syn, er gode, siger Cecilie Aaland.

Få de bedste metroxpress-historier. Følg os på Facebook.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny popularitetsmåling: Topminister...
bt.dk
Derfor blokerer de lokale for Pusher...
bt.dk
Obama skriver kontrakt: Det skal han...
bt.dk
Simon Kjær i usædvanlig bøn: Vil have...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx