Af Ritzau - 17/10-16 10:31

Amnesty: Australien udsætter bådflygtninge for overgrebAmnesty: Australien udsætter bådflygtninge for overgreb

Australien udsætter flygtninge for ondskabsfuld mishandling på øen Nauru, mener Amnesty International.

storybild

Beretningerne om mishandling, overgreb, vilkårlige fængslinger og omfattende psykiske problemer på Nauru (billedet) er alt sammen en del af et system, som ifølge Amnesty International skal afskrække flygtninge fra at sætte kurs mod Australien. (Billede: Scanpix/Torsten Blackwood)

Mishandling, overgreb, vilkårlige fængslinger og psykiske problemer.

I en ny rapport kritiserer Amnesty International endnu engang forholdene på østaten Nauru, som Australien betaler for at tage sig af asylansøgere.

I flere end 100 interviews tegnes et billede af et system, som menneskerettighedsorganisationen kalder for torturlignende. Ifølge Amnesty skal det afskrække bådflygtninge fra at sætte kurs mod Australien.

- Regeringen skyr ingen midler for at opnå målet om, at der ikke kommer bådflygtninge til Australien.

Det siger den danske seniorrådgiver hos Amnesty International Joakim Lundstrøm.

- Flygtninge lever i et limbo, et ingenmandsland, hvor de ikke aner noget om, hvor længe de skal blive på Nauru. Det svarer til, at de bliver torteret, tilføjer han.

Australiens flygtningepolitik er hård. Men den virker. Det fastslår landets premierminister, Malcolm Turnbull, ofte.

Men regeringens succes afhænger af menneskelig lidelse. Det mener Amnesty Internationals internationale direktør for research, Anna Neistat.

- Den politik, som den australske regering sælger til verden som en succes, har den anerkendt som ondskabsfuld over for offentligheden.

- Denne politik legitimerer systematisk misbrug, og den er ikke kun en blindgyde for flygtninge. Den er også en blindgyde for Australien, siger hun i en pressemeddelelse.

Organisationens opfordring til de danske politikere er derfor også klar: Forsøg ikke at efterligne Australien.

Flere politikere, heriblandt Dansk Folkepartis Martin Henriksen, har været positive over for den australske model.

I august var det endda planen, at en delegation af danske politikere skulle på studietur til Nauru. Den blev dog aflyst, da tre folketingspolitikere blev nægtet adgang.

- Og der er intet at lade sig inspirere af i Australien. Tværtimod er der en model, som viser, hvordan tingene absolut ikke skal gøres, fastslår Joakim Lundstrøm.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx