Af - 18/08-16 06:28

WOW! Derfor skal du ikke slippe dine guldfisk løs i naturenWOW! Derfor skal du ikke slippe dine guldfisk løs i naturen

Det kan synes harmløst at slippe de små akvariefisk løs, men det kan få store konsekvenser for naturen, når de bliver monsterstore, lyder det fra et australsk forskerhold

Bildstrecke im Grossformat »

Hvis du troede, at det var det mest miljørigtige at slippe dine gamle guldfisk løs i en nærliggende å, så tog du fejl. For i det virkelige fiskeliv kan guldfisk nemlig nå ødelæggende størrelser.

Testikel-knusende fisk fundet i sø: Behold badebukserne på
Testikel-knusende fisk fundet i sø: Behold badebukserne på

Forskere fra Center for fisk og fiskeri på Murdoch University i Australien har gennem 12 år forsøgt at få bugt med guldfisk i Vasse floden i den sydvestlige del af Vestaustralien, skriver Mashable.

Guldfisken er en invasiv race, der ødelægger undervandsmiljøet for de oprindelige fisk og økosystemet de lever i. Derfor har Stehen Beatty og hans forskerkollegaer brugt et år på at studere de ukendte bevægelsesmønstre for guldfisk i naturen.

Norske May Liza tog på fisketur og fik pludselig 'havmonster' på krogen
Norske May Liza tog på fisketur og fik pludselig 'havmonster' på krogen

Ifølge forskeren blev studiet foretaget, fordi man gennem de seneste 15 år har set en markant stigning i antallet af akvariefisk-racer, herunder guldfisk, i Vasse Floden. Og det skyldes altså at folk slipper dem løs i deres lokale vandområder.

Guldfisk er altædende i naturen, og de kan have nogle ødelæggende spisevaner samtidigt med at de forringer vandkvaliteten, fordi de pladrer bundfaldet i flodbunden op. Og så graver de vækster op og spiser alt de kan komme i nærheden af - også de oprindelige fisks æg.

Det mest overraskende er dog, at guldfisk, der bliver sluppet ud i naturen kan blive gigantske, og de har en aldrig før set evne til at svømme lange distancer. En af fiskene fundet af forskerne vejede 1,9 kilo, mens en anden fisk blev sporet til at have svømmet 230 kilometer på et år.

- Vi anede slet ikke, at guldfisk var så moile, fortæller forskeren og forklarer, at hvis man har akvariefisk, som man ikke kan beholde, så skal man altså holde sig fra at slippe dem ud i en nærliggende flod eller sø. I stedet kan man forsøge at levere dem tilbage til dyrehandleren.

- Man kan også aflive dem. Den mest humane måde at gøre det på, er at fryse dem i fryseren.


Dansk fiskeopdræt skal udbredes mere til havs
Dansk fiskeopdræt skal udbredes mere til havs

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet: Martin Henriksen...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx