Af - 26/10-15 16:46

Efter 43-år med smerter: Nu får Napalm-pigen gratis behandlingEfter 43-år med smerter: Nu får Napalm-pigen gratis behandling

Mere end 40 år efter at være blevet et symbol på Vietnam-krigen, får Kim Phuc nu laser-behandling, der skal gøre en ende på hendes daglige smerter.

Bildstrecke im Grossformat »
Kim Phuc er 52 år i dag og har siden katastrofen i 1972 lidt af smerter efter de forbrændinger, som hun pådrog sig. Det var fotojournalist Nick Ut.Billedet, der tog billedet af den 9 årige Kim Phuc, efter landsbyen Trang Bang blev ramt af bomber med napalm (benzin-gele). Dengang tog Nick Ut Kim Phuc med på hospitalet, hvilket har gjort dem til gode venner den dag i dag. - Han er begyndelsen og enden, fortæller Phuc om "Onkel Ut." - Han tog mit billede, og nu vil han være her hos mig med denne nye rejse, nyt kapitel. Sammen med sin mand, Bui Huy Toan, har Kim Phuc sin kære ven, fotograf Nick Ut, med under behandlingen. Fotograf Nick Ut husker hvordan den lille pige (Kim Phuc) skreg på vietnamesisk: Too hot! Too hot! inden han tog hende med i bilen og kørte hende på hospitalet. I bilen lå den forbrændte pige på gulvet, mens hun hulkede: I think Im dying, too hot, too hot, Im dying. Napalm brænder som gelé, hvilket betød, at Phuc ikke kunne slukke branden ved at løbe. Og fordi ilden blev blev hængende på hende i meget lang tid, har hun i dag ar, der er næsten fire gange så tyk som normal hud, fortæller lægen. - Som barn elskede jeg at klatre i træer. Som en abe plukkede jeg de bedste guava og kastede dem ned til mine venner, fortæller Phuc. - Efter jeg blev brændt, klatrede jeg ikke på træer længere, og jeg legede aldrig lege som før med mine venner. Det var virkelig svært. Jeg var virkelig afkoblet. I dag bor Kim Phuc og hendes mand udenfor Toronto i Canada og har to sønner på 21 og 18 år.

- I så mange år troede jeg, at jeg kun ville slippe for mine ar og smerter i himlen. Men nu er himlen kommet til mig på jorden.

Sådan fortæller 50-årige Kim Phuc, der, af de fleste, huskes som Napalm-pigen fra det verdensberømte fotografi taget under Vietnamkrigen i 1972.

Siden angrebet i den vietnamesiske landsby Trang Bang, hvor den sydvietnamesiske regeringshær ved et uheld kastede brandbomber med napalm ned over civile, har Kim Phuc kæmpe med sine smerter.

Men nu ser det ud til, at der er en ende på 43-års smerter. Kim Phuc er nemlig blevet tilbudt gratis laserbehandling. Det skriver nyhedsbureauet Associated Press.

Tatoveringerne gemmer på dyster hemmelighed: Nu hyldes de i hele verden
Tatoveringerne gemmer på dyster hemmelighed: Nu hyldes de i hele verden

Hendes største frygt reddede hendes barns liv: Det kom der et smukt foto ud af
Hendes største frygt reddede hendes barns liv: Det kom der et smukt foto ud af

Det var lægen Jill Waibel fra Miamis Dermatology og Laser Institut, der fandt frem til den 50-årige kvinde og tilbød hende laserbehandling, efter at have hørt om de smerter, som hun dagligt var udsat for.

Se billederne fra Kim Phucs behandling i billedgalleriet øverst.

Ifølge lægen skal laserbehandlingen blødgøre det blege, tykke arvæv som dækker store dele af Kim Phucs krop.

Men vigtigst af alt kan behandlingerne aflaste den ømhed og de smerter, der plager Kim Phuc i dag.

En laserbehandling koster over 10.000 kroner. Lægen Jill Waibel, forventer, at Phuc skal igennem mere end syv behandlinger de næste otte eller ni måneder.

Ja, min krop er skamferet - og hvad så?
Ja, min krop er skamferet - og hvad så?

Tusindvis tegner ar på sig selv: Her er den rørende grund
Tusindvis tegner ar på sig selv: Her er den rørende grundHar du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand sigtet: Halalslagtede geder i...
bt.dk
Joachim og Marie besøgte Danmarks...
bt.dk
Vil undgå katastrofen: Magnussen og...
bt.dk
Mand klemt fast mellem bygninger:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx