31/10-17 16:36

Æresdrab i Pakistan er stadig udbredt trods ny lovÆresdrab i Pakistan er stadig udbredt trods ny lov

For et år siden fik Pakistan lov, der skal standse æresdrab. Men det har ikke ændret noget, siger advokater.

storybild

En bror til den pakistanske stjerne på de sociale medier Qandeel Baloch føres sammen med sin fætter til en lokal domstol i byen Multan i Pakistan. De anklages for at have dræbt hende ved et såkaldt æresdrab. Det er hendes bror Wasim til højre. Scanpix/Ss Mirza (arkiv

Islamabad. Et år efter at en ny lov mod såkaldte æresdrab trådte i kraft i Pakistan, konstaterer advokater inden for menneskerettigheder og private organisationer, at loven i praksis ikke har ændret noget.

Unge kvinder i stort tal bliver stadig myrdet af deres familier for at genoprette æren, som det hedder, hvis pigen ifølge sin familie eller omgivelserne har bragt skam over de nærmeste - eksempelvis ved kæresteri.

Den uafhængige Pakistans Menneskerettighedskommission siger, at der fra oktober 2016 til juni i år blev begået 280 æresdrab i Pakistan. Men tallet menes at være lavt sat.

Nyhedsbureauet AP skriver, at der formentlig begås 1000 æresdrab i landet hvert år.

Den et år gamle lov blev indført, efter at Qandeel Baloch, en lokal stjerne på de sociale medier, blev myrdet af sine brødre i juli 2016.

Det satte ekstra fokus på æresdrab, og loven blev indført for at sikre, at drabsmænd bliver straffet for sådanne forbrydelser.

Tre måneder efter drabet på Baloch kom loven, der åbner for fængsel på livstid for æresdrab.

Men det er op til den enkelte dommer at definere, om det var æresdrab.

Det betyder, at en gerningsmand kan give et andet motiv eller årsag og så gå fri.

I henhold til loven kan drabsmanden for eksempel betale blodpenge til den dræbtes familie eller søge om at blive benådet hos offerets familie.

Det vil så ofte være hans egen familie.

Et faktum er det, at bølgen af æresdrab ikke er standset med den nye lov.

- Der har ikke været nogen ændring, siger Benazir Jatoi, en advokat, der arbejder for Aurat Stiftelsen, som arbejder med kvinders rettigheder.

Det er ikke altid, at det er drab, som kvinder straffes med.

AP skriver, at politiet i landsbyen Dera Ismail Khan i det nordvestlige Pakistan har anholdt syv mænd, fordi de førte en nøgen pige igennem landsbyen i forbindelse med en strid om familiens ære.

Politiet siger, at pigens bror havde haft en affære med en pige fra de syv mænds familie, så nu ville de hævne det ved at vise hans søster frem i landsbyen.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter aflysning og halsoperation: Så...
bt.dk
TV 2 afslører nyt navn til populært...
bt.dk
50-årig verdensstjerne skal være far
bt.dk
Stor bekymring om lønfidus i Danmark:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx