Af Christian Hansen - 04/01-18 14:29

Leger du sådan her med dine børn? Metoden kan forebygge angstLeger du sådan her med dine børn? Metoden kan forebygge angst

Det kan måske lyde sært, men faktisk er der god grund til at forskrække dit barn ind i mellem. Uden at det bliver for voldsomt, naturligvis.

Udfordrende lege

For forældre der udfordrer deres børn på forskellig vis gennem leg, hjælper dem til at undgå, at de udvikler sig til at blive angstfyldte personer.

Det viser et nyt studie, skriver den australske avis, The Age.

Det er australske og hollandske forskere fra henholdsvis Macquarie University i Sydney og Amsterdams Universitet, der mener at kunne påvise, at visse former for adfærd fra forældrenes side spiller en rolle i forhold til, om deres børn udvikler sig til at blive ængstelige. Det gælder for forældrene om at opfordre børnene til at tage risici -  på en sikker og kontrolleret måde.

Forskerne har fulgt en gruppe på 312 familier og har opdaget, at mødre og fædre, der brugte mere af det, forskerne har kaldt for 'udfordrende forældreadfærd' (challenging parent behaviour) lykkedes med at give deres børn et signifikant mindre angst-niveau.

Tidligere forskning har omvendt vist, at overkontrollerende forældre, der udviser 'helikopter-stil' ved konstant at være over sit barn, kan medvirke til at udvikle og højne angst hos barnet.

En af det nye studies forfattere, Rebecca Lazarus, giver eksempler på, hvilke former for leg, der kan give stærke børn, der møder deres omverden med mod.

  • at forskrække børnene
  • fangeleg eller konkurrencer om at komme først
  • drillerier
  • at tumle med dem
  • opfordringer til at være selvsikker og tage chancer
»Ideen bag udfordrende forældreadfærd er, at det udsætter børn for risikofyldte men sikre situationer, så ting, der kunne være angstprovokerende, viser sig at være ok,« siger Rebecca Lazarus.

»Det er denne gentagne udsættelse for ting, hvor barnet kan føle sig usikker, som reducerer deres angst, og de lærer, at de kan klare sig selv.«

Det nye studie er publiceret i Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology.

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Det betyder Meghan Markles nye...
bt.dk
Dansk turistmål truet af lukning...
bt.dk
FCK-profil med overraskende...
bt.dk
Otte år gammel artikel kommer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx