Af - 06/08-14 13:14

Ny trussel: Internet på flyet kan være indgang for terroristerNy trussel: Internet på flyet kan være indgang for terrorister

En IT-specialist hævder, at det er lykkes ham at at hacke sig ind i et fly-navigationssystem, og det kan udgøre en ny terrortrussel i fremtiden, lyder det.

storybild

(Billede: Polfoto)

Luftfartsbranchen og IT-specialister over hele verden vil formentlig holde et vågent øje med den IT-sikkerhedskonference, der senere på ugen finder sted i Las Vegas.

Her vil IT-konsulenten Ruben Santamarta forklare, hvordan det angiveligt er lykkes ham at finde en metode, hvorpå hackere kan overtage kontrollen med et passagerfly ved at infiltrere flyets Wi-Fi-forbindelse.
En trussel som IT – og terroreksperter har frygtet i de senere år i takt med, at flere luftfartsselskaber installerer Wi-Fi i deres fly.

- Man skal tage det meget seriøst, for efterhånden, som vi propper elektronik ind i alt, hvad vi omgiver os med, så bliver vi også meget afhængige af det og mere sårbare, siger Jacob Herbst, der er teknisk chef i IT-virksomheden Dubex.

Udlandet truer Danmark: Spionerer og angriber virksomhedsgiganter
Udlandet truer Danmark: Spionerer og angriber virksomhedsgiganter

- Og med sårbare systemer i fly, så er der en risiko for, at hackere eller terrorister kan komme ind og få fly til at styrte ned, siger han til Metroxpress.

Systemer er åbne

32-årige Ruben Santamarta hævder, at han via Wi-Fi-forbindelsen og underholdningssystemet kan få adgang til flyets kommunikationssystem, og han fremlægger nu sit arbejde for at hjælpe branchen.

- De her systemer er piv-åbne, og jeg fortæller om det, fordi jeg håber, det kan ændre situationen, siger han.

Arbejdet med at snige sig ind i flyets navigationssystem er foregået i et kontrolleret laboratorie-miljø i Madrid, men hackermetoden kan overføres til den virkelige verden, advarer han.

Ni år efter Muhammed-tegningerne: Terrorfrygten er væk i Danmark
Ni år efter Muhammed-tegningerne: Terrorfrygten er væk i Danmark

Flere producenter af satelittkommunikation og flyteknologi har allerede gennemlæst Ruben Santamartas resultater, og her oplyser man, at det i såfald vil kræve, at en hacker fik fysisk adgang til producentens systemer, før det ville være muligt, og derfor vil risikoen være minimal, lyder det.

SAS og Norwegians Wi-Fi er godkendt

Hos Norwegian installerede man for et par år siden Wi-Fi i flere fly, så passagerne kunne være online i 10.000 meters højde. Her vil man dog ikke kommentere Ruben Santamartas resultater.

- Vi er meget bevidste om sikkerheden ombord og arbejder sammen med vores leverandør Row44, der med jævne mellemrum gennemfører en vurdering af sikkerheden på netværket. Vores Wi-Fi-system er endvidere certificeret af både amerikanske og europæiske myndigheder, før det installeres i vores fly, siger Norwegian til Metroxpress.

Samme melding får man hos SAS, der dog holder øje med udviklingen.

- Alle vores installationer ombord – inkl. Wi-Fi – er nøje kontrolleret og sikkerhedsgodkendt af luftfartsmyndighederne, og derudover følger vi i SAS nøje med i cyber security, skriver SAS i en mail.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Dansk succesdesigner stod bag noget...
bt.dk
Amerikansk betjent sigtes for drab på...
bt.dk
Gus Hansen stævnede Rasmus Nøhr for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx