Af Ritzau - 19/12-16 18:09; Opdateret: 19/12-16 18:38

Anklager slækker krav til straf for LuxLeaks-lækageAnklager slækker krav til straf for LuxLeaks-lækage

Ved en appeldomstol i Luxembourg har anklagere slækket kravene til straf for lækage af skatteoplysninger.

storybild

De to ansatte, der lækkede skatteoplysningerne bag det såkaldte LuxLeaks, kan måske se frem til en mildere straf end først antaget. (Billede: Scanpix/John Thys)

Anklagemyndigheden i Luxembourg slækker sine krav til straf for to ansatte i revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers, som stod bag en lækage af oplysninger, der blev kendt som LuxLeaks.

I juni blev de to ansatte idømt bødestraf og betingede fængselsstraffe.

De to fik ni og 12 måneders betinget fængselsstraf og en bødestraf på 1500 euro (11.000 kroner) og 1000 euro (7500 kroner).

Mandag blev der ført procedure ved appeldomstolen i Luxembourg. Her kræver anklageren henholdsvis ingen og seks måneders betinget fængsel ved siden af bødestraffen.

De to ansatte lækkede papirer fra revisionsfirmaet til The International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ), der er en sammenslutning af internationale medier.

I første omgang blev de brugt til en fransk dokumentar i 2012. I 2014 blev alle 30.000 dokumenter lagt frem.

Af de lækkede dokumenter fremgår det, at nogle virksomheder betaler under én procent i skat. Det er sket ved at kanalisere overskud til Luxembourg og dermed slippe for at betale skat i andre lande.

Listen med i alt 343 store virksomheder omfatter blandt andet Apple, Ikea, Pepsi, Amazon og Deutsche Bank.

Da oplysningerne blev kendt, kom Luxembourg under politisk pres for at dele skatteoplysninger med andre EU-lande. Det accepterede storhertugdømmet.

Desuden har EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, indledt sager for millionbeløb mod flere multinationale selskaber.

Skattefinten blev ifølge papirerne udført, mens den nuværende EU-præsident, Jean-Claude Juncker, var premierminister i Luxembourg.

Ved retssagen i juni krævede anklageren også journalisten Edouard Perrin straffet for at videregive oplysningerne. Det afviste retten.

Edouard Perrin, der stod bag den franske dokumentar, er også anklaget i appelsagen.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ost trækkes tilbage flere steder i...
bt.dk
Traditionsklub tilbage i Superligaen...
bt.dk
Skatteekspert: Fordel ved udbredt...
bt.dk
Borgmester i sorg over Kjeld...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx