Af Pernille Holbøll - 03/01-14 14:17

Kvantecomputer er NSA's nye angrebsvåbenKvantecomputer er NSA's nye angrebsvåben

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA forsøger at bygge en computer, som kan bryde krypteringen på filer over hele verden, herunder også tophemmelige informationer som regeringer sidder inde med.

Det fremgår af dokumenter, som den afhoppede efterretningsmand Edward Snowden har lækket til avisen Washington Post.

Den såkaldte kvantecomputer skal være i stand til at bryde ind i krypterede regeringsfiler, bankoplysninger, lægejournaler og virksomhedsoplysninger.

Kvantecomputeren er superhurtig i forhold til konventionelle computere.

Videnskabsfolk rundt om i verden har i årevis arbejdet med at udvikle en kvantecomputer. Den vil kunne bruges til andre nyttige formål end spionage. Men meget omkring supercomputeren er fortsat på et teoretisk niveau.

Det er uvist, hvor langt NSA er nået i udviklingen, men dokumenterne fra Snowden tyder på, at efterretningstjenesten ikke er nået meget længere end andre udviklere rundt om i verden.

- Det forekommer usandsynligt, at NSA kan være så meget længere fremme end den øvrige åbne verden, uden at nogen skulle kende til det, siger computereksperten Scott Aaronson fra universitetet MIT i Boston.

Men som det seneste halve års afsløringer har vist, er NSA klar til at gå meget langt for at skaffe sig adgang til hemmelige oplysninger fra regeringer og privatpersoner.

/ritzau/dpa


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Hvad skete der? Wozniacki uddelte æg...
bt.dk
Britiske ransagning indledt hos...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx