12/09-13 15:50

Røde Kors: Konstante granat- eksplosionerRøde Kors: Konstante granat- eksplosioner

Indbyggerne i Syrien er traumatiseret efter to et halvt års borgerkrig, fortæller Røde Kors' generalsekretær.

storybild

Indbyggerne i Syrien er traumatiseret efter to et halvt års borgerkrig, fortæller Røde Kors' generalsekretær. (Billede: Polfoto)

Lyden fra granater, der eksploderer, brager konstant i den syriske hovedstad, Damaskus.

Det fortæller generalsekretæren i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, der er på besøg i Syrien for at få et indblik af den humanitære situation i landet.

LÆS OGSÅ: Putin: Oprørere brugte giftgas i Syrien

- I dette sekund brager der en granat, og det gør der hele tiden. Man ser røgskyerne stige op fra forstæderne, hvor granaterne lander, siger Anders Ladekarl over en mobiltelefon fra den krigshærgede hovedstad.

I to og et halvt år har borgerkrigen i Syrien raset, og den syriske befolkning bliver stadig mere traumatiseret af krigens hærgen, fortæller han.

- Folk er så trætte af krig. Folk er utrolig deprimeret og påvirket af krigen på en helt anden måde, end da jeg var hernede for et år siden. Der er ingen optimisme og ingen tro på, at det her stopper, siger den danske Røde Kors-chef.

For to uger siden trak det op til en amerikansk-ledet militæraktion i Syrien, men nu tyder det mere på, at det internationale samfund vil finde en løsning ad diplomatiets vej, efter at Assad-styret har sagt ja til at sætte sine kemiske våben under international kontrol.

LÆS OGSÅ: Frankrig: Giftgas-rapport vil vise kemisk massakre

I Damaskus har indbyggerne imidlertid ikke de store forhåbninger til hjælp fra verdenssamfundet.

- Dem, jeg snakker med, har kun skuldertræk til overs for det internationale samfund, fordi man ikke ved, hvad der sker, og man regner ikke med noget som helst, siger Anders Ladekarl og tilføjer:

- Der er rigtig mange, der er så trætte af krigen. Også blandt flygtninge, og de siger: Det kan da godt være, vi er flygtet fra Assad, men nu er vi ligeglade, hvilket styre der kommer. Vi vil hjem, og vi vil have fred.

Anders Ladekarl oplyser, at manglen på mad, medicin og hygiejneartikler i Syrien er omfattende, og at Røde Kors slet ikke har ressourcer nok til at yde den humanitære hjælp, der er behov for.

- Det er ikke en optimistisk generalsekretær, der kommer hjem, men jeg vil stadig sikre, at de uskyldige ofre får den hjælp, de skal have.

- Men det er godt nok svært at se, hvordan vi kommer videre, siger Anders Ladekarl.

Han er nu på vej til Libanons hovedstad Beirut, hvorefter turen går tilbage til Danmark.

LÆS OGSÅ: Flere dræbt efter luftangreb på felthospital

LÆS OGSÅ: FN: Assad slagter folket - og det gør oprørerne også

LÆS OGSÅ: Øjenvidne: børn går hvileløst omkring i flygtningelejr

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Geggo afslører: Jeg er startet på en...
bt.dk
Legendarisk stjerne gør endelig comeback
bt.dk
Kronprins Frederiks ekskæreste i...
bt.dk
Politiet jagter mand med specielle...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx